Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как страничните занимания се превръщат в истински бизнес в САЩ?

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 16.04.2024 г.

13:00 | 16 април 2024
Обновен: 13:13 | 16 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече американски компании започват като странични начинания. Нови данни на компанията за заплати Gusto показват, че 44% от новите собственици на бизнес в САЩ са стартирали начинанията си, докато са работили на непълен или пълен работен ден миналата година. Това е увеличение спрямо 27% през 2022 г. Това разкри Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Предприемачеството процъфтяваше по време на пандемията, тъй като милиони хора бяха съкратени по време на пандемията. Въпреки това тя създаде и нови възможности, когато пазаруването се прехвърли онлайн, което направи жизнеспособни цял набор от нови бизнес модели. Четири години по-късно броят на новите предприятия, създадени в САЩ, остава висок: той все още е с над 50% по-висок от нивата преди пандемията.

Макар че увлечението на американците по страничните дейности расте стабилно от години, интересът към търсенето се ускори по време на пандемията, когато инфлацията нарасна и бюджетите на домакинствата бяха обтегнати. Въпреки че оттогава насам инфлацията се е понижила, много американци, изправени пред по-високи цени, търсят начини за получаване на допълнителни пари. И тъй като много компании намалиха повишенията и бонусите, някои от тях търсят възможности извън стандартното работното време от 9 до 5.

Броят на новите заявления за бизнес се запазва висок от 2020 г. насам. Но според главния икономист на Gusto Лиз Уилке в основата на тази тенденция стоят няколко други фактора. Първо, продължаващото разпространение на дистанционната и хибридната работа дава на хората повече време и гъвкавост, за да изпробват своите начинания, докато все още изпълняват основните си служебни задължения.

Генеративният изкуствен интелект се превърна в друг важен фактор, който позволи на повече хора да работят на странични начала, като същевременно запазят работата си на пълен работен ден, казва Уилке от Gusto. Нови инструменти като ChatGPT на OpenAI могат да съкратят времето, необходимо за създаване на бизнес и тестване на концепцията.

В същото време обаче нарастващата популярност на страничните занимания може да отразява и широко разпространеното чувство за икономическа несигурност, тъй като пазарът на труда се охлажда и все по-малко хора напускат работа, смята Уилке. "Несигурността около това накъде ще тръгне икономиката кара хората да се откажат от нещо, което имат, за да се заемат с нещо, което искат", казва тя.

Рубжриката ни отведе и в Ирландия, където според бизнес групата Ibec ще се отбележи растеж през тази година, тъй като намаляването на инфлацията и очакваното намаляване на лихвените проценти ще дадат тласък на икономиката на страната. 

Очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне с 2% през 2024 г. и с 3,4% през 2025 г., прогнозира групата в първия си тримесечен доклад за икономическите перспективи за годината, благодарение на по-голямото нарастване на износа и инвестициите на фона на подобряващата се глобална среда.

Това се случва въпреки спада през последните три месеца на миналата година, който доведе до общ спад на БВП за 2023 г. от 1,9%, според данните на статистическата служба. Прогнозите сочат по-добра глобална картина, като се има предвид колко зависима е Ирландия от данъчните постъпления от голям брой компании с преки чуждестранни инвестиции.

Целия коментар гледайте във видеото.