Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Навлизането на иновациите в България вече е забавено заради политическата нестабилност

Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, "Бизнес старт", 11.04.2024 г.

11:47 | 11 април 2024
Обновен: 14:08 | 12 април 2024
Автор: Даниел Николов

Програмите и проектите в сферата на иновациите вече са забавени заради политическата нестабилност и очакваните предсрочни избори. Геополитическата ситуация допълнително намалява инвестиционните усилия; забавят се конкурсите по оперативни програми и усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Това коментира Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Вземете един от конкурсите за цифровите иновационни хъбове - инструментариум, който беше създаден в Европа преди десетина години, за да преодолее недостатъците от всичко научено от например програмите за подпомагане на клъстери. Клъстерите в България не се случиха по начина, по който се случиха в развитите икономики и това е пропуск. Програмата за развитие на цифровите иновационни хъбове закъснява с почти четири години - целта на тази програма е да способства за цифровата трансформация на предприятията. Това е сложен процес и от правилното му извършване зависи дали средствата ще отидат на вятъра или наистина ще създадат конкурентоспособност за предприятията. Много се надявам идващите избори да позволят създаването на устойчива политическа ситуация... и да се отпушат всички забавени до момента инструментариуми за подпомагане на развитие на икономиката."

Правилно използвани като средство, а не самоцел, новите технологии могат да ускорят въвеждането на нови методи в образованието и бизнеса. Нациите, които бързо се ориентират за възможностите на новите технологии и ги въведат, имат шанс в новата битка за пазари, каза Статев.

Заради малкия си размер българският пазар не може да осигури устойчивото развитие на една глобална компания, така че новите предприемачи в България успешно създават продукти и услуги насочени към световните пазари, коментира Статев.

Как дигитализацията може да ускори българската икономика, на какъв етап е усъвършенстването на петаскейл суперкомпютъра Discoverer може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.