Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Петко Карамочев: Земетресението в Тайван няма да причини криза за чипове

Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, "Бизнес старт", 04.04.2024 г.

10:45 | 4 април 2024
Автор: Даниел Николов

Тайван е изключително подготвен да реагира на земетресения и трусът от 7.4 по Рихтер, който удари островът тази седмица, няма да предизвика сериозна криза с недостиг на чипове. Тази подготовка е както на ниво фабрики, така и на държавно ниво, като помощта на Тайпе за индустрията показва значението ѝ на сектора. Това коментира Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Подобни сътресения сме виждали в края на 90-те, когато е предишното голямо земетресение. Спирането е оказало влияние от порядъка на седмица-две, като основният производител на чипове спира, за да провери своите системи, които са изключително чувствителни на прахови частици и замърсяване. За около седмица-две тогава спот цените на оборудването се повдигат - в момента очаквам такова повдигане, пазарите веднага реагираха, но максимум до месец цените ще бъдат отново стабилизарни."

Макар че заводите на TSMC бяха евакуирани, не може да се очаква криза на чипове в световен мащаб, но е възможно да има промяна в цените. Компанията вече е подготвена за такава ситуация, като създава производствени мощности извън Тайван, каза Карамочев.

Индустрията за чипове е критична не само за Тайван, но и за целия свят, като постоянната заплаха от военна намеса на Китай на острова доведе до опити за изнасяне на производства към САЩ. ЕС държи около 8%от световното производство и планива до 2030 г. да учетвори своята продукция; САЩ държат около 12%, като развиват нови мощности в Тексас и Аризона - Азия все пак остава хегемон в сектора с около две-трети от цялата продукция, каза Карамочев.

Ще успее ли Intel да реши проблемите си и да се върне в челните места на индустрията за чипове, ще навлезе ли Apple най-накрая в бизнеса с изкуствен интелект може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.