Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пробив след 15 г. чакане: Фирмените отчети скоро ще се подават на едно място

доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ, в "Бизнес старт" 03.04.2024 г.

12:32 | 3 април 2024
Обновен: 14:28 | 3 април 2024
Автор: Георги Месробович

Миналата седмица имаше пробив в работата по единната входна точка за подаване на годишни финансови отчети. В момента са предложени законови промени, като се очаква да се даде ход на проекта още в това НС и е възможно до края на следващата година да работи. Това би улеснило работата на фирмите, като им позволи подаване на финансови отчети на едно място. След юни месец българската статистика може да стане пълноправен член на ОИСР, което ще направи нашата статистика сравнима с тази на другите държави-членки, това коментира доц. д-р Атанас Атанасов, председател на НСИ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Доц. Атанасов обясни за изслушването в парламента, на което той е обяснил качествата на статистиката у нас, като целта е била да се запознаят народните представители и обществото за методологията и работата на НСИ. Той допълни, че държавните агенции изкарващи дадена статистика са длъжни да спазват кодекса за статистическата практика, а когато НСИ публикува данни от институции като Министерството на финансите, то ги проверява и сравнява първо, като се уверява в качеството на данните.

Гостът обясни, че данните, които се изнасят от НСИ, са под регулацията на Евростат, където се проверяват детайлно. Миналата седмица ОИСР провежда тридневна мисия, като проверява методологията и начина на работа на НСИ.

Последните данни за инфлацията показват постепенно намаляване и доближаване до средната на ЕС, но все още сме далеч от достигане на критерия за членство в еврозоната.

„Докрая на месец април ще има официален доклад от ОИСР и предстои през юни месец да има публично изслушване в Париж, като очакваме българската статистика да бъде първата част от официалното приемане на България в ОИСР. В момента статистиката е асоцииран член, така че се надявам след юни месец да станем и пълноправен член. Основната позитивна част ще бъде, че българската статистика ще бъде сравнима със статистиката на всички държави от ОИСР.“

Това би дало възможност за по-точни прогнози на експертите на база на тази статистика, а данните, излизащи от България ще бъдат сравними с тези от всички други държави-членки.

Модерните технологии като изкуственият интелект и машинното самообучение започват да се прилагат в съвременните статистики. Те улесняват голяма част от събирането на информация за дадени продукти и обекти.

Миналата седмица имаше пробив в работата по единната входна точка за подаване на годишни финансови отчети. В момента са предложени законови промени, като се очаква да се даде ход на проекта още в това НС и е възможно до края на следващата година да работи.

Целия коментар гледайте във видеото.ю

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.