Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕС ще последва САЩ с отдалечаването от Китай, българските фирми нямат стратегия

Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал", "Бизнес старт", 16.08.2023 г.

12:00 | 16 август 2023
Обновен: 17:09 | 17 август 2023
Автор: Даниел Николов

Опитът за интегриране на авторитарни държави в световната икономика, на обвързването им с капиталови и търговски потоци, за да се предотврати война, не сработи. Китай и Русия продължават с агресивното си поведение и преследване на имперските се цели и отделянето на западните икономики от Пекин е реакция на това. Това коментира Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Основният риск пред света в годините напред е агресивната политика на Китай и налагането със сила от страна на Китай на неговите интереси в Тихоокеанско-азиатския регион, включително евентуално завладяване на Тайван. Това би предизвикало огромни турбуленции в световната икономика - западните държави ще наложат ужасяващи санкции върху търговския оборот и капиталовите потоци към и от Китай. Това ще засегне огромна част от международните корпорации, които разчитат в момента на Китай като на основен партньор за производство."

Дори без директен военен конфликт Китай може да наложи блокада на Тайван, което ще спре потока на чипове към световната икономика. Основни производители като TSMC и Intel вече обявиха нови производствени центрове в Европа в подготовка за такава възможност, каза Янков.

САЩ вече предприеха мерки за ограничаване на стокообмена и капиталовите потоци към Китай през 2022 г, като предупредиха  институционалните инвеститори да не инвестират в китайския фондов пазар и извадиха китайски компании от американските борси. Миналата седмица това бе последвано от забрана за американски лица да инвестират в китайския технологичен сектор. ЕС в момента действа по друга линия като ограничава китайските инвестиции в стратегически сектори, но най-вероятно ще приеме подобни на САЩ действия до края на годината, каза Янков.

"Политиката на обръщане на глобализацията, на пребазиране на основни производства в Америка и Европа ще продължава със страшни темпове... Голяма част от българските компании разчитат на суровини, части или производство на цялостен свой продукт на територията на Китай с китайски партньори. Това беше много успешен модел. Тези компании трябва спешно да преосмислят своята стратегия и да диверсифицират своя риск, като изберат производствени партньори извън територията на Китай. Трябва да имат план Б."

Твърдото ядро от "религиозно" подкрепящи Доналд Тръмп е достигнало своя максимум и едва ли има нещо, което да ги разколебае или мобилизира повече. Но поредното обвинение срещу бившия президент - за участие в организирана престъпна група за измама на изборите в щата Джорджия през 2020 г. - изключително много намалява шансовете му да получи номинацията от Републиканската партия, особено ако не бъде пуснат под гаранция след ареста му, каза Янков в коментар за последното заведено дело срещу Тръмп.

"Това развързва малко повече ръцете на администрацията на президента Байдън да намали популистката реторика, за да не се харесва толкова много на периферията, и да се концентрира върху по-разумните и належащи политики, включително в икономическата сфера. Криминалните проблеми на Тръмп са глътка въздух и капка рационално мислене за администрацията на Байдън."

Намаляването на заплахата от нов мандат на Тръмп ще намали натиска за харчене на обществени пари в САЩ. Плануваните големи разходи по време на предстоящия изборен цикъл бяха една от причините за споровете в Конгреса за тавана на дълга на страната, напомни Янков.

Сега администрацията може да започне мерки за затягане на публичните финанси, а може да се появят и признаци за връщане на политиката за лихвите от страна на Федералния резерв. Фед ще трябва да внимава с исторически високите лихви по ипотеките - над 7% - тъй като охлаждане на имотния пазар може да засили вероятността от рецесионен сценарий.

Евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом няма да има толкова голям ефект върху подкрепата на САЩ за Украйна, смята Янков и напомни, че Тръмп първи призова американските компании да напуснат Китай.

"Въпреки че е изключителен популист и нарече Путин свой приятел, Тръмп няма да спре подкрепата за Украйна, а ще продължи да следва имперския стратегически интерес на САЩ да бъде победена Русия в нейния опит да възстанови империята на СССР."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.