Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фондове от Близкия изток искат да инвестират в български стартъпи

Натанаил Стефанов, заместник-председател на Управителния съвет на "София Тех Парк", в "Бизнес старт" 25.03.2024 г.

12:52 | 25 март 2024
Обновен: 18:13 | 26 март 2024
Автор: Антон Груев

Екип на "София Тех Парк" и Junior Achievement Bulgaria ще представи програмата South East European Innovators Program в 14 града в България през втората половина на април. Нейната цел са учени, които искат да комерсиализират науката, професионалисти, които нямат свое начинание, но имат интерес в сферата на предприемачеството, както и гимназисти и студенти. Условията на българския пазар и качеството на стартиращите компании у нас привличат интерес от все повече страни, включително и на фондове от Близкия изток. Това коментира Натанаил Стефанов, заместник-председател на Управителния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Програмата South East European Innovators Program (SEEIP), цели да подпомогне иноватори из цялата страна като цели да се разрасне, обхващайки Централна и Югоизточна Европа. През април започва представянето на програмата в цялата страна. Амбициите на екипа се простират и отвъд границите ѝ, но първо искат да използват потенциала в България, каза Стефанов.

„Турнето ще продължи 2 седмици през втората половина на месец април и ще обхване 14 града. На срещите ще представим повече подробности, за това как може да станат част от нея. Много е важно, че тя е хибридна и хората може да участват в нея докато живеят в съответния си град.“

Целевите групи са учени, които искат да комерсиализират науката, професионалисти, които нямат свое начинание, но имат интерес в сферата на предприемачеството, както и гимназисти и студенти.

Относно факторите, поради които все повече стартиращи компании да се развиват в България, Стефанов каза, че условията са се подобрили значително и посочи, че този сектор привлича все повече капитали.

„Мой личен приятел ми разказа – едно време ми беше много трудно да продавам български компании. В момента има толкова голям интерес, че има все повече компании, които искат да инвестират конкретно в български стартъпи.

Един от примерите е фонд от Близкия изток, който търси специално български стартъпи в сферата на финансовите технологии. Негов представител е посочил, че не иска да бъде от друго място, а специално от България.

На въпрос с какво българските компании предизвикват такъв интерес, предприемачът отговори, че те са няколко, сред които качеството на компаниите и представянето на техните служители. Друга причина е, че това е начин за инвеститори извън Европейския съюз да стъпят на европейския пазар, както и начин да се диверсифицира риска.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.