Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Адаптация или фалит: изборът пред европейските производители на автомобили

Илия Левков, председател на управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили, в "Бизнес старт" 07.03.2024 г.

10:40 | 7 март 2024
Обновен: 13:54 | 7 март 2024
Автор: Георги Месробович

През 2024 г. китайските производители на автомобили ще бъдат номер едно, независимо от това какви мерки ще вземе Европейската комисия (ЕК) след разследването си. Европейските производители изпитват трудности при адаптацията към новите тенденции в електромобилността, като те трябва да се научат да са по-бързи в промените, които правят, защото китайската конкуренция се движи с твърде бързи темпове, а превозни средства от азиатската държава могат да се видят масово на европейските пазари, това коментира Илия Левков, председател на управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Китайската електромобилна експанзия в Европа вече е факт, тъй като европейските производители пропуснаха своя шанс да се наложат като лидери в електромобилността, каза Левков. Китайските електромобили вече превъзхождат европейските по развитие на технологията и цена. Разследването на ЕК, което ще продължи до ноември, ще доведе до намаляване на конкурентоспособността на някои производители и размествания в световен мащаб на пазара на електромобили.

Гостът обясни, че България е имала своя шанс да изгради завод за производството на електробуси на китайския електромобилен гигант BYD, но страната ни е изпуснала шанса. Наскоро технологичният гигант Apple се отказа от разработката на свои модел електромобил, като проектът им за автономен автомобил е бил твърде амбициозен с оглед на законодателствата за подобни превозни средства по света.

„Според мен китайските производители ще бъдат номер едно (през 2024 г.) не зависимо от това какви мерки ще вземе ЕК. Тя достатъчно тромаво и бавно взема решение, така че тази година със сигурност BYD и ако Xiaomi навлезе на европейския пазар ще жънат огромни успехи, за разлика от другите автомобилни производители, които все още много трудно се адаптират към новите пазарни изисквания и условия.“

Европейските производители на автомобили изпитват трудности при адаптацията към новите тенденции в електромобилността. Повечето европейски компании развиват дейност от много години и подходът им е доста консервативен, което прави адаптацията по-трудна.

Производителите в Европа трябва да се научат да са по-бързи в промените, които правят, защото китайската конкуренция се движи с твърде бързи темпове, а превозни средства от азиатската държава могат да се видят масово на европейските пазари. Според госта единственият изход за европейските производители е бърза адаптация, която ако не се предприеме ще се сблъскат с фалити.

„Европейските производители трябва да бъдат доста по-гъвкави и по-адаптивни, защото инвазията е не само от Китай, тя е и от САЩ. Американските производители също не спят и действат на тема цени и качество. Това все още е млад продукт, което ценово тепърва ще видим как ще бъде адаптирано и прието от пазара. Субсидиите малко замъглиха пазара и дадоха възможност някои да се възползват от тези субсидии, но според мен вече на голата поляна на конкуренцията нещата не търсят подобен тип подкрепа. Или сте добър с добри цени и добър продукт или просто губите състезанието.“  

Гостът смята, че спадът на акциите на Tesla не са толкова сериозни и че компанията се подготвя за нов скок в електромобилността, като автономността в техните превозни средства е добре имплементирана и на високо ниво. Той допълни, че автономността се развива и скоро ще бъде реалност.

След като високо технологичните компании навлязат в сектора и се изравнят с традиционните производители ще се наблюдава технологична промяна на пазара и предлагането на превозните средства. Гостът очаква да се промени начина на достигане до крайния клиент.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.