Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българската електромобилна мечта: мощна като Tesla, но евтина като Dacia

Д-р Веселин Грозданов, преподавател във висше транспортно училище "Тодор Каблешков", "Бизнес старт", 29.02.2024 г.

12:07 | 29 февруари 2024
Обновен: 12:30 | 29 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

Европа и САЩ нямат потенциала да произведат достатъчно електромобили (EV), за да задоволят бъдещото търсене, така че ще трябва да се разчита на Китай, който освен експертиза в сектора, има и лесен достъп до нужните суровини. Колкото и да се говори за търговски войни, електромобилността не може да навлезе в Европа, както ни се иска, без внос от Китай. Електромобилността в България ще се забави с около 15-20 години спрямо развития свят. Това коментира д-р Веселин Грозданов, преподавател във висше транспортно училище "Тодор Каблешков", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Електромобилността в България се развива по-бавно от САЩ и ЕС, но и предишната мобилност се развиваше по-бавно. Ако през 30-те и 40-те на миналия век имахме достатъчно на брой автомобили в развитите страни, в България започва след Втората световна война и то основно министерството на войната има превозни средства. Масово навлизане на автомобили става след 1989 г., когато спираме да чакаме за ред в "Мототехника". Но какви автомобили влизат? Втора употреба, защото не може да си позволим нови. В България новите електромобили ще навлизат по-трудно, но ще започне препродажба на такива внесени от САЩ и ЕС."

Обявите за подобни електромобили в България вече са хиляди, но трябва да се внимава колко е оставащия пробег на батерията, предупреди Грозданов.

Докато пробегът остава важна част за избора на електромобил, много хора ги избират, за да бъдат по-екологични, но и за да демонстрират статус, коментира Грозданов. Електромобилността не е свързана само с батерията, но и със софтуера в един автомобил, който ще "остарява" по-бързо от батерията, добави той.

"Искате да имате един голям дисплей във вашия автомобил, да имате интерактивност, да ви показва маршрута, дори ако може - да разговаряте с него."

Китай в момента води с предлагането на електромобили от по-ниския ценови клас, но и Румъния вече предлага такива със своята Dacia, които в българските условия биха били удобни за градска среда, но не и за дълги пътувания, заради батериите си.  

"Винаги говорим за броя на зарядните станции в България, но не и за тяхното качество - дали са бързо или бавно зареждащи, как са разположени в мрежата."

По-голямата част от станциите са за бавно зареждане, което при по-евтините електромобили означава и повече престой. Едва ли ще искате да прекарате няколко часа на зареждаща станция на път за годишната си почивка на морето, коментира Грозданов.

"Затова има значение какъв електромобил ще си закупите - дали ще бъде Tesla, която може да мине n километри, или малък градски електромобил, с който да се придвижвате. Хем искаме да си закупим бюджетен електромобил за 15000 лв., но искаме да го използваме като голям, съвременен електромобил, който струва 200000 лв."

Не може да се очаква да има държавни субсидии за закупуване на електромобили от частни лица в България, смята Грозданов. Такава програма би разчитала само на европейски средства, а след развитието на EV пазара в Европа Брюксел вече не би одобрил такова финансиране.

Защо Apple се отказа от плановете си за собствен електромобил, следят ли ни умните електромобили и какво се случва с данните може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.