Инвеститорите бягат от EV фирми, някога приветствани като „следващата Tesla“

Както Rivian, така и Lucid сега струват малка част от цените, които достигнаха при дебютите си на публичния пазар през 2021 г.

08:26 | 26 февруари 2024
Обновен: 09:49 | 26 февруари 2024
Автор: Еша Дей
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Имаше време, когато подкрепата на някои от най-дълбоките джобове в света и обикновената амбиция да се продават електрически автомобили бяха достатъчни, за да вдъхнат доверие в акциите на новаците Rivian Automotive Inc. и Lucid Group Inc. Сега инвеститорите почти са се отказали.

Всичко, което беше необходимо, беше свежа доза реалност от двете компании миналата седмица относно охлаждането на търсенето на електромобили. Rivian, която произвежда електрически пикапи, SUV и микробуси за доставка и смята Amazon.com Inc. за свой основен акционер, заяви, че производството ѝ ще остане на нивата от миналата година. Освен това обяви планове за повторно свиване на работната си сила. Lucid, чиито мажоритарен собственик е суверенния фонд на Саудитска Арабия PIF, прогнозира леко увеличение на продукцията през 2023 г. И двете прогнози далеч не отговарят на очакванията на анализаторите.

За инвеститорите чувството на мрак се натрупва от октомври, когато Tesla Inc. предупреди за спадащ интерес към електромобилите. Въпреки че акциите на EV гиганта се представят зле оттогава, губейки около 20% и значително по-слабо от по-широкия пазар, въздействието върху по-малките конкуренти като Rivian и Lucid не е нищо друго освен катастрофално.

„Ако сте компания с хипер-разрастване в индустрия, която се смята за разрушителна, и не увеличавате продажбите си, вие сте в беда“, каза Дейвид Маза, главен стратегически директор в Roundhill Investments. „Наличието на основен инвеститор като Amazon или саудитците им дава по-дълга писта от капиталова гледна точка, но техният растеж все още ще бъде по-бавен и маржовете по-тънки от това, което някога се очакваше.“

Акциите на Rivian се понижиха с около 44% след октомврийското предупреждение на Tesla – първото от поредица мрачни перспективи от глобалните производители и доставчици на EV – и затвориха в петък на рекордно ниско ниво. Lucid е спаднала с около 33% през същия период и не е много над собствения си минимум.

И все пак, ако не бяха техните богати поддръжници - Amazon има 17% дял в Rivian, а PIF на Саудитска Арабия държи приблизително 60% от Lucid, показват данни, събрани от Bloomberg - акциите можеха да изглеждат много по-зле.

„Присъствието на тези имена е комфорт за инвеститорите и е възлгавница за сриващите се цени", каза Маца. „Ако тези акции разчитаха само на шума за EV, тогава щяха да паднат много по-лошо.“

Amazon каза в изявление, изпратено по имейл, че последните резултати от Rivian не променят нищо относно „съществуващите инвестиции, сътрудничество или размер и време на поръчката“ на компанията за електронна търговия. Rivian има сделка с Amazon да ѝ продаде 100 000 електрически микробуса за доставка до 2030 г.

PIF на Саудитска Арабия не отговори на имейл с искане за коментар.

Тревожни сигнали

Като цяло, най-голямото безпокойство е, че тези нерентабилни компании, изгарящи пари, ще се борят да продават автомобили във време, когато дори лидерът в индустрията Tesla - най-големият продавач на американския пазар - намалява цените, за да стимулира търсенето. И докато печалбите на Tesla и мащабното производство ѝ позволяват да се конкурира чрез понижаване на цените, Rivian и Lucid нямат нито едно от тези предимства.

„За тези производители на автомобили инвеститорите искат да видят търсене“, каза Дейвид Вагнер, портфолио мениджър в Aptus Capital Advisors. Последните резултати на Rivian показват, че ще са необходими няколко тримесечия, за да излезе от спирането на производството с по-икономична структура на разходите и преработена платформа, каза той.

„Междувременно мисля, че скептиците ще проучват внимателно паричния баланс и ще бият тревога“, каза Вагнер. „Така че, ако няма многократно разширяване и растеж – какво друго трябва да правят акциите?“

Както Rivian, така и Lucid сега струват малка част от цените, които достигнаха при дебютите си на публичния пазар през 2021 г. Пазарната стойност на Rivian е около 9,6 милиарда долара, а тази на Lucid е около 6,9 милиарда долара. Това е доста по-надолу от техните пикове на оценка съответно от 153 милиарда и 91 милиарда долара през 2021 г.

Анализаторите от Wall Street също губят доверие. Средните 12-месечни ценови цели на анализаторите за Rivian и Lucid паднаха с близо 20% само последната седмица. Междувременно перспективите за електромобилите като цяло просто продължават да се влошават.

Глобалните продажби на електромобили се очаква да нараснат с 20% тази година до около 16,7 милиона единици, според най-новия анализ на BloombergNEF. Това е значително охлаждане от скока от 33%, наблюдаван през 2023 г.

„Опитът да бъдеш „следващата Tesla“ се оказва скъпа стратегия“, пише анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас в бележка в петък. „Тъй като стартъпите за електромобили се превръщат в истории за преструктуриране, всеки, който намери спонсор, има най-добри шансове.“