Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Какво може да се купи с $1 млн. на най-скъпите пазари на имоти в света?

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 05.03.2024 г.

11:45 | 5 март 2024
Автор: Милен Симеонов

Най-скъпият пазар на недвижими имоти в света е този в Монако. Един милион долара, похарчени за имот в бляскавия европейски град-държава се равняват на едва 172 кв. фута (16 кв. м), според Knight Frank. Това е най-малката площ сред изследваните 30 първокласни пазара на градове и втори жилища. Хонконг е на второ място с 237 кв. м, а Сингапур е на трето място с 344 кв. м. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Продажбите на луксозни недвижими имоти в световен мащаб намаляха през миналата година поради високите лихвени проценти. Въпреки това цените останаха високи, тъй като предлагането продължава да бъде ограничено. Резултатът е, че с 1 млн. долара купувачите няма да стигнат значително далеч при покупката на първокласни имоти. В Ню Йорк тази цена се равнява на 366 кв. м. В Париж тя е 431 кв. м, а в Шанхай - 452 кв м.

В Дубай рязкото нарастване на търсенето на фона на притока на емигранти накара купувачите да се редят на опашки за жилища за милиони долари. За един милион долара в Дубай купувачите получават три пъти повече пространство, отколкото в Лондон. 

Рубриката отговори и на въпроса кои са най-добрите места в световен мащаб за получаване на златна виза, като Португалия продължава да бъде лидер в това отношение. Слънчевата страна предлага достъпно и високо качество на живот, както и лесен достъп до други европейски държави и ясен път към европейско гражданство, според индекс на консултантската компания Henley & Partners. Австрия и Гърция са на второ място в класацията.

Въпреки че имаше призиви за премахване на програмите за пребиваване чрез инвестиции, които позволяват на чуждестранните инвеститори да получат възможност за постоянно пребиваване в дадена страна чрез първоначално плащане, тези така наречени златни визи продължават да процъфтяват.

Европейските държави заемат високо място в индекса, тъй като много от тях предлагат сравнително лесни пътища за получаване на гражданство, позволяват на инвеститорите да пътуват без визи в Европейския съюз и да създадат бизнес или да живеят на континента на изгодни цени.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.