Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI влиза в българското образование, ще помага на учителите и ще прави уроците по-интересни

Никола Тулечки, експерт по данни в Ontotext, съосновател на сдружение "Данни за добро", "Бизнес старт", 04.03.2024 г.

12:02 | 4 март 2024
Обновен: 14:01 | 4 март 2024
Автор: Даниел Николов

Много скоро всяка езикова общност по света ще има специализирани езикови модели, които отговарят на нея. Проблемът е, че основните като Llama и ChatGPT са тренирани предимно на английски и има проблем с по-слабо представените езици. Тази ниша се опитват да запълнят от института INSAIT с разработването на BgGPT - първият отворен изкуствен интелект на български език. Това коментира Никола Тулечки, експерт по данни в Ontotext и съосновател на сдружение "Данни за добро", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Днес, 4 март, институтът INSAIT обяви стартирането на чат приложението на BgGPT. Първият езиков модел от последно поколение на български език вече може да се ползва от всеки безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai.

GPT-технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията. Преди две седмици INSAIT публикува за свободно ползване езиковия модел зад BgGPT.

Българският голям езиков модел (LLM) не е просто чат бот, който ще говори на български. Тъй като е с отворен достъп, всяка организация или бизнес ще може да вземе модела и със сравнително малко ресурси може да го обучи да извършва специализирани задачи на български, обясни Тулечки.

„Това може да е специализциран чат бот, който да си говори с клиенти, може да бъде някакъв текстови анализ с цел да помогне за модерирането на интернет форум и да отсява явни случаи на „реч на омразата“. Може да се използва за класифициране на текст, както аз възнамерявам да направя – да търся пропагандни наративи в медийни публикации. Това ще изисква допълнително трениране, но основата, която са направили INSAIT, ще може да се използва за всички тези различни задачи.“

Направеното от INSAIT е наистина значимо, смислено и точно навреме. Има няколко направления, в които големият езиков модел на български език ще бъде полезен за държавната администрация. Едното е за връзка с обществеността – представете си специализирани чат ботове, които ви помагат да си свършите някаква работа в НАП или в Столична община, или да комуникирате с дадена администрация, обясни Никола Тулечки.

Много полезна ще бъде т.нар. RAG (Retrieval-augmented generation) – това е парадигма за работа с големи езикови модели. Това означава да му предоставим голямо количество данни или текстова информация, върху които той ще работи и с които ние ще можем да си говорим, каза още събеседникът.

„Представете си да си говорите с вашата колекция от PDF-и - давате му няколко хиляди или десетки хиляди PDF-файла и после този изкуствен интелект може да прави анализ върху тези файлове. Знаем, че в нашата администрация изключително много знание е заключено в такъв тип документи и те не са добре организирани. И този тип парадигма с голям езиков модел, който добре разбира български език, ще отключи голямо количество аналитичен капацитет. Ще може тези документи да се използват за създаване на знание и вземане на по-информирани решения.“

Със сигурност BgGPT ще се използва от българските ученици за писане на домашната работа, но по-важно е, че в бъдеще децата ще имат достъп до изкуствения интелект. България е една от малкото държави, които предстои да приемат стратегия за използване на изкуствения интелект в образованието. Стратегията е почти готова и съвсем скоро ще бъде приета, каза още Тулечки.

В документа ще има цялостна стратегия за това как да се използва AI в образованието, ще има насоки към учителите, към директорите, към авторите на учебници. Идеята е да преминем през първите фази на отрицание на технологията, на отпор към нея, а да я приемем като част от ежедневието ни в обозримото бъдеще, добави събеседникът.

Със стратегията учителите ще бъдат насърчени да използват големи езикови модели, за да преподават учебния материал по-интересно и разчупено. Има много направления в тази посока – например, как да се използва AI, за да се дават по-хубави примери и да се правят метафори. Учителите могат да използват чат ботове, за да проверяват ученическите работи. Със сигурност големите езикови модели на български, разработвани от INSAIT и други организации, ще бъдат част от решението в образованието, заключи Никола Тулечки.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.