Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пазарен коментар: Най-печелившите и най-губещите акции в S&P 500 за февруари

Йонко Чуклев, финансов анализатор, "Бизнес старт", 04.03.2024 г.

10:16 | 4 март 2024
Обновен: 09:24 | 6 март 2024
Автор: Даниел Николов

Енергийни компании, залагащи на въглеродо неутрално производство на електроенергия, бяха най-печелившите акции на S&P 500 за февруари. Това коментира Йонко Чуклев, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Constellation Energy показа много добри резултати за 2023 г. Компанията оперира 19 000 MWh ядрена енергия" и се възползва от стимулите за ядрена енергетика в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ, каза Чуклев.

Друга компания сред топ печелившите е Quanta Services, която се специализира в Engineer / Procure / Construct (EPC) услуги в сферата на преносни проекти за ВЕИ. Enphase Energy, която проектира и произвежда микро инвертори за ВЕИ, също се нареди в горната половина на акциите по ръст.

Ralph Lauren заема второто място по ръст (ръст от 27% през февруари) на фона на възходящия тренд на сегмента за луксозни стоки през последните шест месеца, каза Чуклев. Компанията е точно това, което търсят инвеститорите в момента, тъй като се представи много добре в директните продажби на клиенти и се възползва от появата на новата средна класа в Азия, като отбеляза двуцифрен ръст на продажбите в региона.

Nvidia и Meta изпреварват останалите компании от Великолепната седморка. Компанията за социални мрежи успя да повиши значително както ефективността си, така и свободния паричен поток през изминалата година, като дори започна да изплаща дивидент. Заедно с феноменалното завръщане на цената на акцията, това я прави интересна за инвеститорите. Ръстът на Nvidia e задвижван от огромното търсене на чипове за AI и големия ръст на продажбите (около 265% на година), която компанията обяви в отчета си.

Сред най-губещите в индекса е Chartered Communications, един от най-големите кабелни оператори в САЩ, като това е показно за генералния спад в сектора на доставчици на кабелна телевизия и интернет.

Защо медийни гиганти като Paramount и Warner Bros. Discovery също отбелязват голям спад може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.