Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Завръщането на САЩ дава надежди за усвояване на пространството между Земята и Луната

Светослав Александров, Cosmos.bg, "Бизнес старт", 26.02.2024 г.

13:32 | 26 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новината, че след 51 години САЩ осъществиха нова кацане на Луната генерира голям интерес. Надяваме се, че този път ще има трайно завръщане на Луната и поетапно усвояване на цислунарното пространство. Следващата стъпка в продължението на тази икономическа експанзия е създаването на пазар в това пространство. Това разкри Светослав Александров, Cosmos.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Открива се възможност за астрономия на Луната, която ще се прави на обратната страна на Луната, където има радиозатишие. Очакваме всички дейности, които се случват на Земята, да започнат да се движат и в орбитата на Луната. Говорим не само за космически туризъм , но и за космически погребения, изпращането на предмети със сантиментална стойност и др."

Гостът изтъква, че в миналото хората са изследвали много малка част от Луната, били са около екваториалните ѝ области, но тепърва предстои да задълбочат наблюденията и проучванията си. Александров разказва, че в момента приборите за тази цел са сравнително прости. Те ще изучават космическата плазма в близост до Луната и свойствата на лунния грунд.

На въпроса ще стане ли Луната повод за търговска война, гостът е по-скоро оптимистично настроен, надявайки се, че един модел на международно сътрудничество, разбирателство и мир ще се пренесе и отвъд околоземната орбита и няма да предизвиква разделение между отделните държави.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.