Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Pinterest последва Snap с разочароващ отчет

Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, "Бизнес старт", 09.02.2024 г.

12:42 | 9 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Pinterest Inc. се понижи в края на търговията, след като приходите за четвъртото тримесечие не надхвърлиха прогнозите на анализаторите, като последва социалната мрежа Snap Inc. с бавни продажби. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Продажбите са нараснали с 12% до 981 милиона долара през периода, се казва в изявление на Pinterest в четвъртък, в сравнение със средна оценка от 990,2 милиона долара. Компанията за търсене в стил pinboard надхвърли прогнозите за растеж на потребителите, достигайки 498 милиона месечни потребители, най-висока стойност за всички времена.

След като първоначално паднаха с повече от 20% при продължителна търговия, акциите компенсираха спада - подкрепен от обявяването на ново партньорство с Google. Акциите паднаха с около 7,8% към 17:06 ч. в Ню Йорк.

Резултатите следват разочароващ доклад от Snap, която претърпя спад на акциите тази седмица, след като продажбите през празничния сезон не изпълниха прогнозите. Междувременно Meta Platforms Inc. отчете по-добри от очакваните приходи миналата седмица.

В Pinterest главният изпълнителен директор Бил Реди се опитва да преодолее разклатената индустрия, като предлага насочени реклами с директен отговор. Когато Реди стана главен изпълнителен директор през 2022 г., подобни реклами представляваха само една трета от бизнеса на компанията. Сега тази категория представлява повече от две трети.

Рекламите с директен отговор могат да бъдат по-ценни от другите видове, тъй като са предназначени да стимулират конкретно действие, като кликване върху промоция или закупуване на артикул, вместо просто да изграждат информираност за марката.

Компанията също така се е фокусирала върху съдържанието, което може да се закупува. Като част от този натиск Pinterest обяви партньорство с Amazon.com Inc. през май. Новият договор с Google е подобен и трябва да помогне на Pinterest да генерира повече приходи от международните пазари, каза Реди по време на конферентен разговор в четвъртък.

Китайската Baidu си партнира с Lenovo, за да постави своята технология за генеративен изкуствен интелект (AI) в смартфоните на Lenovo, в най-новия си съюз с производител на телефони, докато търси практически приложения за своя AI модел, коментира още Кирилова.

Говорител на базираната в Пекин Baidu каза тази седмица, че партньорството означава, че Lenovo ще използва нейния голям езиков модел Ernie (LLM) и е подобно на сътрудничеството със Samsung и Honor, които бяха обявени миналия месец.

Lenovo продава телефони със собствена марка и също така притежава телефонната марка Motorola. Ernie вече е вграден в приложенията на браузъра и магазина за приложения на персоналните компютри и таблети на Lenovo.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.