Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Потребителските нагласи в САЩ отбелязват рязък ръст в началото на 2024 г.

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'', 05.02.2024 г.

11:40 | 5 февруари 2024
Обновен: 11:50 | 5 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Потребителските нагласи в САЩ нараснаха през януари спрямо предходния месец с най-много от 2005 г. насам, тъй като отстъпващата инфлация спомогна за укрепване на мненията за икономиката и финансите на домакинствата. Окончателният индекс на нагласите на Мичиганския университет за месеца се повиши с 9,3 пункта спрямо декември до 79 пункта. Предварителният показател за януари беше 78,8 пункта. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Американците очакват, че цените ще се повишават с 2,9% през следващата година в сравнение с 3,1% през предходния месец. Те смятат, че разходите ще нараснат с 2,9% през следващите пет до десет години.

Отделни данни по-рано подсказаха, че централните банкери няма да бързат да намаляват лихвите. Работодателите са добавили 353 000 работни места през януари, което е най-много от една година насам, а ръстът на заплатите се ускори, сочат данните на Министерството на труда.

Докладът за потребителските нагласи в Мичиган посочи, че условията за покупка на стоки за дълготрайна употреба са се повишили рязко през януари. Възприятията на потребителите за настоящото им финансово състояние и перспективите също са се подобрили от края на 2023 г.

Рубриката ни отведе и в Австралия, където правителството предложи стандарти за горивна ефективност за някои автомобили, с които страната ще се изравни с правила, въведени в САЩ преди около 50 години. Предпочетеният от правителството стандарт ще се прилага само за нови пътнически и лекотоварни автомобили, заяви министърът на инфраструктурата, транспорта, регионалното развитие и местното самоуправление Катрин Кинг. Съгласно предложението на производителите ще бъде определена средна цел за емисиите на въглероден диоксид за произвежданите от тях превозни средства, като за постигането ѝ ще получават кредити, а за неизпълнението ѝ ще бъдат санкционирани.

Според правителството до 2050 г. шофьорите ще спестят 100 милиарда австралийски долара от разходите за гориво. Транспортният сектор е отговорен за 16% от емисиите на парникови газове в Австралия, като леките автомобили съставляват около 11%. Международната агенция по енергетика заяви, че замяната на конвенционалните автомобили с електромобили е "ключова част от постигането на нулеви нетни емисии до средата на века".

Правителството заявява, че предпочитаният от него вариант ще намали емисиите на CO2 с 369 млн. тона до 2050 г. - количество, което се равнява на общите емисии от леки автомобили в Австралия за последните шест години.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.