Петролът поскъпва на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток

10:35 | 5 февруари 2024
Обновен: 10:41 | 5 февруари 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпна, след като САЩ обещаха да нанесат още удари срещу силите на Иран и подкрепяните от страната групировки, а хутите се зарекоха да отвърнат на бомбардировките през уикенда.

Суровият петрол сорт "Брент" поскъпна към 78 долара за барел, след като миналата седмица загуби 7,4% при най-големия си седмичен спад от октомври насам, докато West Texas Intermediate беше под 73 долара. Американските сили започнаха атаки срещу хутите, след като в края на миналата седмица удариха ирански войски и милиции в Сирия и Ирак.

Петролът поскъпва след нови атаки срещу хутите | Последните удари, водени от САЩ и Великобритания, засилват напрежението в региона

Бомбардировките през уикенда отбелязаха най-мащабното насочване срещу хутите след първоначалната операция на 11 януари като част от усилията за прекратяване на нападенията срещу търговски кораби в Червено море. Въпреки предупреждението за по-нататъшни удари, високопоставени представители на САЩ заявиха, че страната няма да бъде въвлечена в продължителен регионален конфликт. По-скъпият долар също така оскъпява петрола за много инвеститори.

Суровият петрол поевтиня миналата седмица - изтривайки почти целия си ръст в цената от началото на годината - на фона на преговорите за спиране на четиримесечния конфликт между Израел и „Хамас“, въпреки че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви в неделя, че не се очаква скоро да бъде сключено споразумение.

Налице са и признаци за стабилно предлагане, тъй като добивът на ОПЕК остава над колективния лимит, а САЩ произвеждат рекордни количества.

"Като се има предвид, че американските военни удари избягват директна атака срещу Иран, смятаме, че преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ ще имат по-доминиращ ефект", каза Вивек Дар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

"Това ще задържи фючърсите на петрола сорт Брент под 80 долара за барел, тъй като пазарите обръщат повече внимание на рисковете от свръхпредлагане през следващите тримесечия."

На други места значителна част от рафинериите вероятно ще бъдат изключени от експлоатация след пожара в завода на ПАО "Лукойл" в руския Волгоград през уикенда, за който е обвинен свален от Украйна дрон. Фючърсите върху дизела скочиха с 1,8% в понеделник, което е най-много от седмица насам.