Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

X, OpenAI, USB-C и останалите водещи технологични теми през 2023 г.

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 13.12.2023

13:15 | 13 декември 2023
Обновен: 14:14 | 13 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сагата около изпълнителния директор на OpenAI, създателите на ChatGPT, краят на споделените акаунти в Netflix, промените в устройствата на Apple и ежедневните драми около притежаваната от Илон Мъск платформа X са само част от водещите технологични теми на изминаващата 2023 година. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

Една от най-скорошните новини свързани с платформата X е, че тя е напът да генерира близо 2,5 млрд. долара рекламни приходи за 2023 г. Това означава значителен спад на сумата спрямо предходни години.

X генерира малко над 600 млн. долара рекламни приходи във всяко от първите три тримесечия на годината и очаква подобно представяне през текущия период, допълва източник, запознат с данните. За сравнение през 2022 г. компанията се радваше на по над 1 млрд. долара на тримесечие.

Продажбите на реклами в момента носят между 70% и 75% от общите приходи на X, казват двама души, запознати с въпроса. Това означавало приходи от около 3,4 млрд. долара, включително приходите от абонаменти и сделки за лицензиране на данни.

По-рано необявените данни за приходите от продажби подчертават с по-голяма яснота безпокойството на рекламодателите от начина, по който X се справя с модерирането на съдържанието под управлението на Мъск и по-специално с публикациите от неговия профил, които подкрепят антисемитски и екстремистки възгледи.

Ръководството на X първоначално се беше прицелило в 3 млрд. долара приходи от реклами и абонаменти за 2023 г., но сумата ще бъде далеч под това, коментира един от източниците. Годишната сума все още не е ясна, защото празничното тримесечие не е приключило.

„Това е непълна представа за целия ни бизнес, тъй като източниците, на които разчитате за информация, не предоставят точни и изчерпателни подробности“, коментира Джо Бенаро, ръководител на бизнес операциите за X. Компанията спря да докладва публични финансови данни, след като Мъск я придоби през октомври 2022 г. Бенаро описва X като „развиващ се НОВ глобален бизнес с множество източници на приходи. Ние вече не сме Twitter и не измерваме себе си по стари показатели на Twitter – както по отношение на приходите, така и по отношение на потребителски показатели.“

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.