Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Няма модел, който да изчисли ефекта от нискоемисионната зона в София

Веселин Грозданов, преподавател във висше транспортно училище "Тодор Каблешков", в "Бизнес старт" 05.12.2023 г.

12:10 | 5 декември 2023
Обновен: 12:21 | 5 декември 2023
Автор: Георги Месробович

За въведената зона, ограничена за по-стари автомобили в Столицата, липсва изследване на очакваните ефекти и контрол за спазването. Най-добрият стимул за подновяване на автопарка е чрез повишаване на доходите и по-добър обществен транспорт. А у нас липсва контрол над поддръжката на стари автомобили и ремонтната дейност, извършвана върху тях, това коментира Веселин Грозданов, преподавател във висше транспортно училище "Тодор Каблешков", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

За въведените ограничения за влизането на автомобили, с високо отделяне на емисии, в центъра на София липсват изследвания за ефектите, които се очакват, но тази мярка е въведена в много градове в Западна Европа и дават добри резултати, каза Грозданов.

Мярката няма да намали само количеството фини прахови частици, но и натоварването на пътнотранспортната мрежа и произшествията. Гостът обясни, че ограниченията са за коли от българска екологична група 1, като те не съответстват напълно с евространдартите. Той допълни, че в Западна Европа е въведено по-организирано. Като у нас не е сигурно колко от ограничените автомобили преминават през новата зона, а и липсва контрол за упражняването на тази мярка.

Евентуално удължение на срока на зоната би било на политическа основа, тъй като липсва метод за изчисление на ефективността от забраната на старите автомобили, каза гостът.

Най-добрият стимул за обновяване на автопарка е повишение на доходите на гражданите, като гостът допълни, че когато голяма част от населението разчита на минималната работна заплата не може да се изравним със Западна и Централна Европа. Друг стимул е подобряване на обществения транспорт и междуградския ЖП превоз. А за постигането на устойчива екологична ефективност не би била възможна в краткосрочен план.

Грозданов смята, че тук контрола на автомобилите не се осъществява. Той допълни, че много коли са непочистени, използват нискокачествен петрол, не сменят гумите си навреме и липсва контрол при годишните технически прегледи. Също така липсва и контрол върху ремонтите.

„(Стари) и дори и по-нови автомобили се ремонтират в малки гаражи, някой е решил, че иска да бъде майстор, дали има необходимото образование; има гараж, прави си сервиз и започва да извършва ремонтни дейности. Сервизни книжки не се попълват; И в сервизните книжки, този който е извършил ремонта да слага подпис и печат и да носи отговорност за извършените дейности“.

Предложението за вноса на автомобили от вторичния пазар от чужбина, да се облагат с допълнителна такса, като средствата от таксата да влизат във фонд за стимулиране закупуването на електромобили. Гостът обясни, че хората, управляващи стари автомобили, продължават да закупуват и да управляват такива, поради финансова невъзможност да закупят нов.

„Да взимаме от по-бедния, за да даваме на по-богатия смятам, че е малко несправедливо, ако управлявам стар автомобил, не е защото искам да управлявам ретро автомобил, а защото нямам средства да си закупя този автомобил (нов или електрически); И когато ме обложите с едни допълнителни 500 лева, аз няма да сменя старите гуми, няма да сменя маслото“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.