Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Най-скъпите градове в САЩ предлагат и най-добър стандарт на живот за средната класа

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 30.11.2023 г.

13:54 | 30 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Някои от най-скъпите големи градове в САЩ - като Сан Франциско и Вашингтон - предлагат и най-добрия стандарт на живот за домакинствата със средни и по-ниски доходи, констатира ново проучване на Института Лудвиг. Според анализа, класиращ 50-те най-големи метрополиса в САЩ въз основа на икономическото благосъстояние на жителите от средната и работническата класа, по-високите цени на тези места се компенсират с по-високи заплати. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Оценката се основава на показатели, които включват разходите за основни стоки и услуги - и колко са се увеличили те през последните две десетилетия - както и заплатите и разширени показатели за заетостта. Една от основните констатации е, че най-добре представящите се градове обикновено имат по-равномерно разпределение на работните места в целия спектър на заплащане.

Докладът проследява промените в цените на основни стоки като жилище, храна и грижи за децата и ги сравнява със средните седмични доходи на всички членове на работната сила - включително на тези, които работят на непълно работно време, които са изключени от много показатели за заплатите. Според доклада 60% от американците изпитват затруднения да посрещнат основните си нужди. Това вероятно отразява рязкото повишаване на цените на стоките от първа необходимост, особено на жилищата, по време на инфлационната вълна в периода на пандемията. 

Анализ на Съвместния икономически комитет на Сената на САЩ установи, че през октомври 2023 г. поддържането на същия стандарт на живот, какъвто е имало през януари 2021 г., струва на едно американско семейство средно с около 11 400 долара годишно повече. Но на места като Сан Хосе и Сан Франциско, два от най-скъпите метрополиси, по-високите заплати са предпазили от тези нарастващи разходи. Един от показателите, които изследователите на Лудвиг разглеждат, е колко пари в брой остават на един средностатистически работник след закупуването на стоки от първа необходимост всеки месец.

Районът на Сан Хосе е на първо място сред 50-те метрополиса по оставащи доходи и на четвърто място по промяна в покупателната способност на жителите на града в сравнение с 2005 г. По този показател Сиатъл е един от най-слабо представилите се градове, което показва, че жизненият стандарт там не е в крак с цените.

Ню Йорк е сред големите метрополиси, в които семействата от средната и работническата класа са в най-лошо положение, според проучването на Лудвиг. Други градове с високи разходи като Лос Анджелис също са в дъното на класацията.

Общото между много от най-лошо класираните градове е необичайно високият дял на нископлатените работни места. 

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.