Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът започва да се чувства свръхрегулиран от зеления преход на ЕС

Д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, "Бизнес старт", 17.11.2023 г.

12:03 | 17 ноември 2023
Обновен: 12:09 | 22 ноември 2023
Автор: Даниел Николов

Инвеститорите все повече следят колко отговорен е един бизнес, особено ако иска да бъде част от веригата на доставки в ЕС. Насоките на ОИСР за отговорен бизнес представляват един вид "етичен кодекс" за развитие в тази посока. Това коментира д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), в качеството си на Национална контактна точка за България на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), организира информационно събитие на тема „Отговорно бизнес поведение“ на 20 ноември 2023 г. в София.

Ролята на Националната контактна точка по насърчаването на Eкологично, социално и корпоративно управление (ESG) и Корпоративната социална отговорност (CSR) е пряка и цели да запознае бизнеса с тези насоки и добри практики и да го насърчи да се придържа към тях, каза Таков.

"Отговорното бизнес поведение засяга ESG и CSR, но е много повече от околна среда. В насоките се включват теми като корупция, данъчна политика, наука, индустриални отношения, човешки права и екология."

Новите правила на ЕС на нефинансова отчетност представляват все по-голямо бреме за компаниите, и макар те първоначално да засягат големите компании, ефектите ще се усетят и надолу по веригата на доставка към малките и средни предприятия, каза Таков. Повечето български компании, особено силно експортно ориентираните, са до голяма степен подготвени за тези процеси, тъй като са де факто вече задължени да спазват стандартите, които техните чуждестранни клиенти изискват.  

"Зеленият преход, ESG, корпоративната-социална отговорност стават все по-дискусионни, защото бизнесът започва да се чувства свръхрегулиран. Това много често влияе на неговата конкурентноспособност, особено ако сравняваме с компании от други континенти, където нямат толкова скорошно поставени регулации и амбиции, както има ЕС да бъде декарбонизиран."

Екологичните стандарти на ЕС ще повлияят на всички сфери на бизнеса и е важно тези регулациии да бъдат внимателно прецизирани за отделните сектори и внедрявани постепенно, за да не представляват шокове за компаниите. Така например инвестициите е добре да се извършват във времето, а не наведнъж, и даже да изглеждат големи първоначално, ако са направени правилно, те трябва да включват и оптимизиране на бизнеса, което ще се отплаща в бъдеще, каза Таков.

Какво включват насоките на ОИСР за отговорен бизнес, как се представят българските компании на междунардони изложения може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.