Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дигиталният брокер „Болерон“ ще търси между 3 и 6 млн. евро на пазара BEAM

Александър Цветков, съосновател и изпълнителен директор на „Болерон“, "Бизнес старт", 06.11.2023 г.

14:57 | 6 ноември 2023
Обновен: 17:14 | 7 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

Дигиталният застрахователен брокер „Болерон“ ще се листне до края на 2023 г. на пазара за растеж BEAM, част от Българската фондова борса. Компанията ще търси между 3 млн. и 6 млн. евро от инвеститорите. Това съобщи Александър Цветков, съосновател и изпълнителен директор на „Болерон“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Целта ни е да развием бизнеса на дружеството в Гърция и Румъния, където имаме потенциални стратегически партньори с многомилионна клиентска база, които желаят да ползват технологията и платформата на „Болерон“, за да обслужват своите клиенти, заяви събеседникът.

Технологията ни представлява платформа, която дигитализира и автоматизира процесите в застраховането. Ние правим в застраховането това, което се направили VISA и MasterCard – платежни системи, които обслужват банковите трансакции и съответно вземат процент от тях, обясни Цветков.

„В световен мащаб най-напредналите компании с подобни платформи са в САЩ, Китай, Германия, Великобритания, но в Източна Европа нямаме конкуренция от технологична гледна точка и затова искаме да се разраснем. В момента в региона ние сме единствените, които разполагаме с такъв тип дигитална застрахователна инфраструктура.“

„Болерон“ ще се опита да набере капитал на БФБ по няколко стратегически причини. Първо, искаме да дадем възможност на нашите клиенти да станат акционери в един от най-стабилните бизнеси и една от най-старите индустрии в света, каза Александър Цветков.

Ние сме повече софтуерна компания, но имаме и лиценз за застрахователен брокер. Голямата ни идея е не толкова клиентите да минават през нашия бранд, а да минават през нашата инфраструктура, обясни гостът.

„На 15-ти ноември ще обявим, че телеком в България започва да ползва нашата софтуерна платформа, за да продава застраховки на своите клиенти. Точно това искаме да направим в региона, като преговаряме с телекоми в Румъния и Гърция, които имат многомилионна клиентска база. Телекомът в Румъния има 10 млн. клиента. Така дойде нуждата да наберем повече капитал - за да увеличим скоростта, с която дигитализираме застрахователната индустрия в Румъния и Гърция.“

Ние реално ще продаваме застраховки чрез телекомите, но не само. Преговаряме и с най-големия електронен търговец в региона, както и с енергийна компания, която обслужва няколко милиона домакинства, коментира Александър Цветков.

Гостът обясни и бизнес модела на „Болерон“. Приходите са по две направления: директен бизнес, при който крайният клиент може да си купи различни видове застраховки през сайта на компанията. Дружеството предлага 30 застрахователни продукта от 11 компании. Другото направление са компании с клиентска база като телекомите, които (ще) използват нашата платформа като инфраструктура за обслужване на своите клиенти, обясни Цветков.

„В момента по-голям дял от приходите са ни от брокерска дейност, но в бъдеще очакваме изпреварващ ръст по второто направление - от телекомите в региона с милионни клиентски бази. На нас ще ни трябва много време и капитал за маркетинг, за да достигнем сами до толкова голямо количество потенциални клиенти.“

Бизнес секторът, в който оперираме, се нарича InsurTech, а използването на технологии от компании с клиентски бази се нарича Embedded insurance, което е нов тренд в света - от Азия до Америка. В тази част на света ние сме първите, които тръгваме в тази посока, което ни дава голямо конкурентно предимство, каза Александър Цветков.

Застраховането като цяло е локален бизнес. Това е предимство за нас, тъй като китайските и американските конкуренти, които разполагат с милиарди капитал, не могат да правят бизнес директно в тази част на света, без да открият съответния местен офис, отбеляза още събеседникът.

Гостът коментира и ниската застрахователна култура и ниското проникване на определени застрахователни продукти в България. Средно в Европейския съюз застраховането представлява 9% от БВП, а в България е под 3%. Според Цветков обаче този дял неизбежно ще расте, тъй като застраховането като бизнес е много устойчиво във всякакви кризи.

„Видовете полици, при които има най-голям потенциал за ръст в България, са фирменото застраховане и здравното застраховане. Наскоро пуснахме международна здравна застраховка, която позволява на клиентите ни да избират сред най-добрите болници в света за лечение на тежки заболявания и която е с 2 млн. евро покритие. Ние не очакваме в следващите 10 години автомобилите в България да се удвоят и ръстът може да дойде само от други продукти.“

Бизнес средата става все по-турбулентна в цял свят, но това отново може да се разглежда като възможност. Където има риск и проблем, се появява застраховането. Където има актив, има застраховка, подчерта гостът.

Нови продукти в застраховането се появяват непрекъснато, като все по-популярни стават кибер застраховките, които са в резултат на увеличените рискове в онлайн пространството.

Застраховането в България откъм дигитализация много изостава от банките. Регулаторната рамка също затруднява процеса под влиянието на лобизма на „старите играчи“, но нашият екип е убеден, че иновациите и технологиите ще триумфират над бюрокрацията, изтъкна Цветков.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционни решения.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.