Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ТУЕС е на образователния връх, защото създава мислещи хора и лидери

Доц. д-р инж. Стела Стефанова, дългогодишен директор на Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС), в "Бизнес старт" 05.10.2023 г.

12:40 | 5 октомври 2023
Обновен: 13:17 | 5 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

IT бизнесът в страната е изграден от възпитаниците на ТУЕС, което може би е най-желаното професионално училище в България. Образователните институции трябва да създават мислещи и целенасочени хора, това коментира доц. д-р инж. Стела Стефанова, дългогодишен директор на Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

ТУЕС е средно училище, създадено през 1988 г., в структурата на университет като в учителския екип са привлечени преподаватели от университети и академични общности. Цели се да се внесе академичен дух, за да направи училището „различно“, разказа Стефанова. В момента училището е второ в столицата и може би най-желаното професионално училище в България, заяви гостът: „Ние сме на върха“. Училището цели да покаже на бъдещите кандидати какво може да им предложи, а успешните завършили ученици и учещите в момента са „живата реклама“ на училището, каза Стефанова.

ТУЕС предлага средата на приемственост между по-големи и по-малки ученици, а IT бизнесът в България е изграден от възпитаници на училището, които в момента заемат ръководни постове в IT компании, каза гостът. Част от учениците завършили училището се включват в преподавателската дейност. Те искат да помогнат на младото поколение и да им даде възможност за развитие, което и те са получили, допълни тя.

Като човек и учител Стефанова се стреми да следва основни принципи, като това да обича това, което прави, да е отдадена на работата си и да цени мнението на другите. „Не може винаги да си прав; да взимаш правилните решения“

За оттеглянето й като директор на училището тя казва, че трябва да се направи път на младите, които ще погледнат развитието на училището с „други очи“.

Книгата, която прави силно впечатление на доц. Стефанова е „1984“ на Джордж Оруел. Тя каза, че мисленето и нагласата на хората трябва да са по-човешки, всеобхватни, да няма негативизъм и да „няма посегателство върху човешката свобода“.

„Няма как да избягаме от технологиите, те са част от нашия живот“

Това каза Стефанова по темата за дигитализацията на света. Технологиите са ключова част от формирането като хора на младите поколения, това прави технологиите неотделима част от света. Гостът каза, че в дипломните проекти на учениците се застъпва често темата за изкуствения интелект.

„Новите технологични решения са полезни – трябва да бъдат използвани в правилната посока“

Гостът смята, че най-важното, което образователните институции е да създават хора, които мислят и си поставят високи цели и постигат целите си. Най-важно за развитието е да си поставиш цел, а знанието идва после, смята гостът. Тя ще продължи да преподава, дори и след като се оттегли от директорския пост, защото младите имат нужда от опита на предните поколения. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.