Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хакатонът на ТУЕС влезе сред иновативните образователни практики на ЮНЕСКО

Стела Стефанова, директор на ТУЕС, Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на АЗТУЕС, в „Бизнес старт”, 29.03.2023

13:17 | 29 март 2023
Обновен: 09:36 | 31 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Включването на HackTUES сред иновативните и образователни практики на ЮНЕСКО е успех за всички усилия, които са положени през годините. Това е признание за цялата общност на ТУЕС – за ръководството, за преподавателите, за всички възпитаници и за образованието като ценност и институция в България, защото сме единствената образователна практика от България. От Европа има такива образователни практики от още седем държави. Хакатонът е уникален сам по себе си най-вече поради факта, че е организиран от ученици за ученици, а всички IT компании, които участват в оценяването, са невероятно впечатлени от проектите на младежите. Това споделиха Стела Стефанова, директор на ТУЕС, преподавател по "Автоматизация на проектирането в електрониката", "Компютърни мрежи" и "Глобални мрежи", и  Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на АЗТУЕС, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Приятно е целият този труд - защото тази година беше деветото издание на хакатона, да бъде оценен”, изтъкна Ангелова.

Тази образователна практика е уникална, защото формираме нови умения на нашите ученици, които са изключително важни за съвременното общество.

„Представете си две-трети от училището на територията на ТехПарка, стоят и пишат три дена код или създават проекти с изкуствен интелект. Избухва някаква невероятна креативност, идеи се слагат на масата. За три дни младежите трябва да създадат своя продукт, да го представят пред журито. Това е уникално изживяване и всяка година става все по-мащабно и все по-впечатляващо”, разказа Стела Стефанова.

По думите ѝ технологиите се сменят толкова бързо, че е по-важно младите хора да придобият умението да работят в екип, да мислят, да създават идеи, да ги реализират, да доказват себе си чрез смислени неща и тези първи стъпки, които се правят на ниво хакатон, увличат цялата общност, но най-вече учениците.

„Там има някаква невероятна енергия, еуфория, ентусиазъм, което не винаги се получава в редовния учебен процес”, обясни Стефанова.

Асоциацията на завършилите ТУЕС е връзката между бизнеса и училището. Помагаме на учебното заведение да намира преподаватели и дипломни ръководители. Помагаме за извънкласните дейности на училището, като освен хакатона и деня на отворените врати, имаме други инициативи, които целят да дадат допълнителни знания и умения по теми, които учениците припознават от страна на бизнеса, каза Ангелова.

„Завършилите ТУЕС много ясно осъзнават, че училището им е дало много, те са си взели и идват да преподават, за да върнат и да дадат”, подчерта Ангелова.

Коментирайки хакерските атаки срещу училища през последните дни Стела Стефанова отбеляза, че трябва много да се работи в посока на мрежовата информационна сигурност, както във всяка институция, така и в образователната институция и в частност училищата. Те разполагат с много лични данни на ученици и на родители и са необходими сериозни мерки, които се и предприемат. Трябва да се подготвят и специалисти, които да се грижат за тази информационна сигурност.

Може ли образователният модел на ТУЕС да се мултиплицира? Какви законови промени са нужни, за да стане образованието ни по-качествено и иновативно? Как ще продължи битката за иновативен образователен подход в България? Как в ТУЕС развиват и мотивират креативността?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.