Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Характерите на отделните личности са в основата на добрия бизнес екип

Явор Арнаудов, президент на "Българска Коучинг Академия" и Лора Арнаудова, CEO и основател на "НЛП България" и "Българска Коучинг Академия", 25.09.2023

12:00 | 25 септември 2023
Обновен: 09:23 | 27 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Това, което непрекъснато правим в компаниите в момента, свързано с общуването, но и с вътрешния мир, е да подпомагаме развитието на емоционалната интелигентност. Това в момента е бум. В момента всички искат да бъдат учени на емоционална интелигентност. Това казаха Явор Арнаудов, президент на Българска Коучинг Академия и Лора Арнаудова, CEO и основател на НЛП България и Българска Коучинг Академия, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Повод за гостуването бе предстоящия на 7 октомври в София фестивал "Общувай". Според Арнаудова основната идея на форума е да акцентира върху личностното развитие и общуването, защото бизнесът все повече се интересува именно от развитие на уменията за общуване в екипите си. 

Най-важното в общуването, за да се създаде един добър екип, е мениджърът да се разбира със себе си, а това най-лесно се разбира по взаимодействието му с неговите близки, подчерта Лора Арнаудова.

"Хармонията в семейството спомага много за вътрешния мир, както и грижата за собственото тяло и през гледната точка на храненето и на спорта. След това имаме мениджър екип и членовете на екипа".

Според нея трябва да се отчитат динамиките между членовете на екипите, динамиките за формално и неформално лидерство. Един осъзнат мениджър ще има предвид, че не работи с абстрактен "екип", а че това са отделни личности и всеки от тях има собствен характер и желания. Всеки се движи от собствени мотиви. Някои се движат от корпоративни мотиви и желание за развитие в работата, а други се развиват от други желания. 

Човещината стои в центъра на всяко усилие за създаване на добър екип, допълни Явор Арнаудов. "Трябва да разберем, че всеки има свой собствен двигател, тоест свой собствен мотив да бъде част от този екип. Чувал съм, че някои хора работят за удоволствие, но не съм виждал много такива". 

"Общуването е начинът ни да се представим пред света. Тоест, да покажем това, което имаме и вероятно вариантите са два - или вече да можем да общуваме и да се опитваме да надграждаме - общуваме все повече и повече, защото е ясно, че в практиката се раждат добрите умения. Другия начин е да започнем да трупаме потенциал, върху който да мислим и след това да разказваме на останалите. Интеракцията е нещо много важно", подчерта Арнаудов.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.