Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Футуризъм: Бъдещето на геномиката, таргетираната медицина и генното инженерство

Антон Груев, водещ на предаването "Футуризъм", ''Бизнес старт'', 21.09.2023 г.

14:00 | 21 септември 2023
Обновен: 14:24 | 21 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В днешния епизод на предаването “Футуризъм“ темата ще бъде науката, която изучава ДНК молекулите на ниво геном. ДНК е уникален идентификатор за всеки организъм на индивидуално или популационно ниво. Той може да ни даде информация за състава на организма, какви индивидуални лечения подхождат за него и какви рискови фактори го съпътстват. Много държави вече правят проучвания на генетичния фонд на своите населения, което може да доведе до значителни подобрения в качеството им на живот. Това каза Антон Груев, водещ на ''Футуризъм'' в предаването ''Бизнес старт'' с водещ Христо Николов.

Днес събеседник в предаването молекулярният генетик доктор Любомир Балабански - той има над 10 години опит в сферата и работи в лаборатория специализирана в интерпретацията на геномни данни. Човешкият геном се състои от 3,2 млрд. нуклеотидни бази, които дават информация за самите нас - как е съставен организма, доколко определени черти на характера или физиката могат да се проявят. 

До сега се смяташе, че всяко едно лекарство, терапия, лечение или интервенция влияят еднакво добре на всички организми, но с развитието на геномиката и разчитането на генома разбираме, че това не е така. 

Всеки от нас е тотално различен освен на външен вид и като физиология, и метаболизъм. Различията между хората изисква назначаването на персонален подход към всеки от нас. Тук идва геномиката – тя изучава съвкупността от ДНК на ниво геном и бележи огромен напредък в последните десетилетия.

Проучване на генома вече се прави и на ниво държави и много европейски страни вече имат такива данни - те им показват какви болестотворни генетични варианти има в генния басейн, както и други черти на популацията.

Кои заболявания могат да се лекуват с "генетичната ножица" CRISR, къде е границата между лечението и усъвършенстването на хора и какви състояния ще могат да се лекуват в бъдеще?

Предаването ще може да научите повече и за експеримента на НАСА, който създава въздух за дишане от марсианската атмосфера, както и за новите горивни клетки с големината на маково семе, които ще захранват ядрени реактори на Луната още през 2023 година. 

Тези и още интересни новини от света на науката гледайте в предаването ''Футуризъм'' всеки четвъртък от 21 ч.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости а предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.