Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българските софтуерни фирми узряха, че ще растат по-бързо, ако се обединят

Коста Йорданов, съосновател и изп. директор на "Бианор холдинг", "Бизнес старт", 20.09.2023 г.

12:08 | 20 септември 2023
Обновен: 12:17 | 20 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бианор Холдинг подписа окончателно споразумение за придобиване на 100% от българската софтуерна компания GoToAdmins Group - поредната сделка за придобиване, която Бианор успява да реализира, а от декември месец ще започне 3 големи проекта, свързани с киберсигурност, това каза Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на Бианор Холдинг, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В края на миналата година Бианор Холдинг е обявил политика по отношение на допълване на органичния ръст чрез придобивания, за периода 2018-2022 органичният им ръст е 26% средно годишно, но вижда интересен времеви прозорец, в който може да се направи консолидация на средно големите софтуерни компании в България. GotoAdmins е третата му сделка за последните 6 месеца, като силните страни на компанията са организираният им екип, както и фокусът им върху облачните услуги и съответно търсенето на този тип сектор. Други 2 търсени сектори също са покрити с придобивката на компанията Databreathe – изкуствен интелект и machine learning.

„Бианор е много добра платформа, в което това да се случи - и заради публичността, и заради достъпа до финансиране, и заради историята и контактите, които във времето сме изградили в индустрията. Така че беше доста логично да започнем един такъв процес и именно ние да сме една от платформите, които се опитват това да го реализират все по-мащабно и по-мащабно“, обясни Йорданов.

Гостът обсъжда и прогнозата на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, че растежът на световната икономика догодина ще се забави до 2.7% спрямо очакванията за ръст от 3%. Идеята е всяка от дъщерните компании на Бианор да има собствена специализация в определена индустрия. Бианор Сървисес работи основно в сектора на телекомуникациите и отбраната. Там ще се започнат 3 дългогодишни и многосрочни проекти, като още не е официално обявена тяхната стойност, но се очаква да е голяма.

„Всичките проекти, по който работим в сферата, едно от нещата, което имаме като вътрешен принцип е, че не участваме в проекти свързани с оръжие, тоест наистина нещата, които правим са истинска отбрана, а не са офанзивни технологии. По-точно някои от проектите, свързани със cyber security, включително приложение на изкуствен интелект по отношение на cyber security, са свързани с комуникации, където е и специализацията на Бианор Сървисес“, изяви Йорданов.

Как променящата се геополитическа среда променя темата за киберсигурността? 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук