Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Димитър Събев: Въглищните пари играят мръсно и спират цялата икономика

Д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания към БАН, "Бизнес старт", 29.08.2023 г.

13:30 | 29 август 2023
Обновен: 13:38 | 30 август 2023
Автор: Даниел Николов

Бъдещето на енергийния комплекс "Марица изток" е закриване, тъй като с промените в икономиките и технологиите въглищната енергетика става все по-скъпа и по-губеща по чисто пазарни принципи. В настоящите дискусии за прехода на региона ролята на науката е пренебрегната, правителството има спорадичен успех с предлагането на алтернативи, а местните хора - които трябва да имат основен глас за бъдещето си - се люшкат между несигурност и недоверие към държавата. Това коментира д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания към БАН, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Около 11 000 работни места са пряко заети във въглищната индустрия в региона, с още около 25 хиляди души, които ще бъдат пряко засегнати, ако "Марица Изток" бъде затворен. Макар те да получават сравнително добро заплащане за страната, негативните здравни ефекти от работата на комплекса са значителни, а неясното му бъдеще натежава върху неща като цени на недвижими имоти и дългосрочни инвестиции, каза Събев.

"Целият регион "Марица Изток" е едно затишие пред буря - несигурността е най-лошото нещо в икономиката, дори по-лошо от директното закриване."

България може да почерпи опит от подобни ситуации в други държави в ЕС, предложи Събев. Испания е имала по-голям сектор на въглищна енергетика от България, а в момента той почти не съществува - по-възрастните работници са били пенсионирани, а на тези в активна възраст са им предложени работни места с най-малкото по-чисти условия на труд.

Тази седмица се проведе поредната трета дискусия в Стара Загора за бъдещето на региона и местните са оправдани в притесненията си, че преходът няма да се случи по справедлив начин, каза Събев. "Тук е мястото на българското правителство да предложи работещи решения и има много позитивно от сегашното,.. но хората до този момент не са видели нещо конкретно добро от българската държава."

Според Събев високо образованите и квалифицирани работници в региона на "Марица Изток" и други части на страната, където въглищната енегетика е водеща, може да имат огромна роля във възстановяването на българската икономика. За региона на Стара Загора голямата интегрирана структура на комплекса може да бъде заменена с екосистема от едно-две големи и множество малки предприятия, заети в преработваща промишленост с по-висока добавена стойност. При наличие на спокойна и предвидима среда ще могат да се привлекат и чуждестранни инвеститори, като вече има информация за разговори с Южна Корея. Правителството може да осигури това, но синдикатите пречат и настояват за въглищна енергетика, каза Събев.

Държавата трябва да върне елементи от стратегическото планиране на икономиката чрез лостове като държавни стимули, данъци, целенасочени инвестиции, смесени държавни предприятия и банки за развитие. Това ще е осигури и някакво ниво на приемственост между различните правителства, а липсата на такава институционална приемственост е едно от основните предизвикателства пред страната, смята Събев.

Пример за това в региона на "Марица Изток" са разработените предложения за териториални планове, които са били изоставени по време на честите смени на правителства през последните години и идеите за предоговаряне на условията по Плана за устойчивост и развитие след одобрението му ЕС, каза той.

"В момента не е късно, но ще бъде късно след три или пет години. Именно това закъснение ще ни донесат фирмите, които работят в "Марица Изток", защото те не са държавни фирми - държавните фирми са две, огромната част фирми в "Марица Изток" са частни, които ни говорят "ах, какво ще стане"... Разговорът за бъдещето на въглищните региони сега се ръководи от частни бизнес интереси - те вдигат високо плакати какво ще стане с националната енергийна сигурност, но надали националните интереси са водещи за тези частни структури."

Събев напомни за протестите на миньорите в "Бобов дол" срещу управлението на мините през 2016 г., като същите тези миньори сега протестират срещу затварянето на мините.

"Играят мръсно въглищните пари и спират цялата национална икономика."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.