Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инфлация, търговия, лихви – как еврозоната ще се отрази на България

Д-р Гунтрам Волф, директор на Германския съвет за външни отношения и член на Съвета за икономически анализи, в "Бизнес старт", 09.08.2023

13:22 | 9 август 2023
Обновен: 14:45 | 9 август 2023
Автор: Галина Маринова

С приемането на еврото България ще бъде по-близо до европейския център. Ще бъде част от механизма за вземане на решения във Франкфурт, ще е близо до взимането на политически решения в еврогрупата. Така че това е наистина и геополитическо решение. Това каза д-р Гунтрам Волф, директор на Германския съвет за външни отношения и член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Съветът за икономически анализи* публикува преди дни анализ за икономическите ефекти за присъединяването на България към еврозоната, а гостът е един от авторите на този анализ. 

"Това геополитическо решение е важно, особено в тези времена, защото България е много отдадена на западните ценности. Подкрепя и Украйна и се нуждае от подкрепата на Запада. За това и във Франкфурт, и в Берлин, и навсякъде в Западна Европа аз говоря, че България трябва да влезе възможно най-скоро в еврозоната". 

Най-големият страх на хората в България, че приемането на еврото ще генерира инфлация, гостът коментира като каза, че академичните проучвания показват, че ефектите върху инфлацията при приемането на еврото са "много малки, ако въобще са налични".

"Това, което наблюдаваме, е, че общият ефект върху инфлацията е минимален. Но са възможни слаби, отделни ефекти върху услуги, като цената на кафето в ресторантите, което може да поскъпне за кратък период от време и това води до усещане за значима инфлация". 

При предходни въвеждания на еврото се наблюдаваха подобни поскъпвания и те се усещат като голям инфлационен скок, защото например при кафето, вие си купувате кафе всеки ден, обясни събеседникът. Той добави, че всъщност кафето не е толкова важно в инфлационната кошница, защото не е наем, не е грижата за автомобила, за компютъра. Те не се променят, а са много важни за реалният процент на инфлацията. За това и въвеждането на еврото има репутацията, че създава инфлация, но всъщност ефектът върху инфлацията не съществува. 

Въвеждането на еврото ще има положителен ефект върху търговията заради отпадането на таксите за валутен обмен. Рискът, свързан с обменните курсове, не съществува в България, защото има Валутен борд, който работи повече от 25 години и е много стабилен. За това ефектът върху валутния курс не е толкова важен, но трансакционната цена има своята роля, обясни гостът.

Обмяната на евро в лева и обратно струва пари и води до някои проблеми, така че очаквам някои положителни ефекти върху търговията, каза още събеседникът. По думите му това е особено важно за туризма, защото когато се теглят пари от банкомат, "таксите са доста високи, защото става дума за обмен на друга валута, а освен това банката също иска да печели". "Докато, когато сте в еврозоната, за туристите ще бъде много лесно и страната ще бъде по-интересна дестинация".

----
*Съветът за икономически анализи беше създаден в началото на 2023 година с постановление на Министерски съвет. В него участват икономисти от академичната общност на престижни университети и международни институции. Целта е да се акцентира върху важни теми, свързани със социално-икономическото развитие на страната, да изготвя независими анализи за състоянието на българската икономика, за предизвикателствата пред нея и за възможните политики за решаването им. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.