Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Габрово е все по-близо до постигането на въглеродна-неутралност в индустриалните зони

Таня Христова, кмет на Община Габрово, в "Бизнес старт", 28.07.2023

13:20 | 28 юли 2023
Обновен: 09:49 | 1 август 2023
Автор: Галина Маринова

Габрово по традиция е силно индустриализиран град. В него има четири индустриални зони, които над 300 от тях са свързани с машиностроене и преработвателна промишленост. В момента полагаме усилия да разработим една нова индустриална зона, която ще се намира между Габрово и Севлиево. Полагат се и усилия Северна индустриална зона да се развива като нисковъглероден парк. Това каза Таня Христова, кмет на Община Габрово, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Най-голяма е Северната индустриална зона, която разполага с транспортна свързаност, както с Габрово, така и с Велико Търново. В нея към настоящия момент функционират над 100 фирми и дава възможност за работа на над 50% от заетите в индустриалния сектор, каза Христова.

"Зоните към момента не разполагат с конкретен оператор. Терените в тези зони са частни, а транспортните и пътните комуникации са с публичен характер. Нивото на инфраструктурата за съжаление не е такова, каквото би следвало да отговаря на нивото на развитие на фирмите. Част от всички зони са газифицирани. Северната индустриална зона има частично обновена ВиК мрежа, както и модернизирана пречиствателна станция за отпадъчни води". 

Това, което е ключово предизвикателство, е да се търсят начини за обновяване на довеждащата, което ще повиши потенциала за привличане на нови инвеститори и за увеличаване на потенциала на един процес, който се забелязва през последните години, въпреки кризисните моменти, влагането на инвестиции от страна на съществуващите бизнеси за повишаване на  производителността и създаване на условия за конкурентно предимство, добави гостенката. 

"Полагат се и усилия Северна индустриална зона да се развива като нисковъглероден парк. Създаването на въглеродно-неутрална индустриална зона е един процес, който вече постепенно се осъществява".

Тази амбициозна цел включва не само създаване на фотоволтаични централи върху покривните пространства, но също и подобряване на базисната инфраструктура, създаване на нови комуникации, които ще подкрепят достъпът до всеки един от терените и поощряване и създаване на партньорства между различните бизнеси, за да може габровските фирми да преминат успешно през зеления и дигитален преход, каза още събеседничката.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.