Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В ръгбито има солидарност, която често липсва у нас

Васил Върбанов, журналист, "Бизнес старт", 26.06.2023 г.

12:15 | 26 юни 2023
Обновен: 14:26 | 26 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Ръгби не е просто спорт, а е игра и забавление за играчите и зрителите. Ръгби е един от най-гледаните световни спортове, като прогнозите са близо един милиард човека по света да гледат Световната купа във Франция тази година. Спортът навършва двеста години през 2023 г, а през 2009 г. са били изведени основите на философията му: почтеност, страст, дисциплина, уважение и солидарност. Историята на спорта в България започва през 1934 г., коментира журналистът Васил Върбанов, който представи своя документален филм "В името на Бог ръгби!" в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Думата "солидарност" ние като българи сме я забравили... Процесът в дълъг и много бавен, но като част от света България не може да избяга от въздействието на тази фантастична игра... За да подчертаем още веднъж нейния сплотяващ характер - в публиката няма разделение на сектори."

Тези ценности могат да стигнат по-лесно до деца и подрастващи, ако телевизиите в страната започнат да обръщат повече внимание на спорта, а това би увеличило и броя на школите, каза Върбанов.

"Българският национален отбор прави безпрецедентен успех и, не е пресилено, фурор на световната ръгби сцена на нивото, на което се състезаваме. Тези тридесет и пет позиции възход в световната ранглиста само за три години имат своето логично обяснение - много работа, отдаденост, фокус и разбиране къде са били проблемите... Проблемите са на всяко едно ниво в нашата страна през последните седемдесет години исторически - в невъзможността прагматично да общуваме един с друг. Трябваше, след шестдесет години национална ръгби традиция, да дойде едно чудесно френско момче, което да ни каже "чакайте, да спрем да се занимаваме с глупостите, и да се фокусираме върху важните неща. Бам, тридесет и пет позиции за три години."

В основата си в България ръгби е аматьорски спорт, като само един член на националния отбор е професионален спортист. Подобна е ситуацията и в страни като Шотландия или Франция, където ръгби е част от живот и е "един от стълбовете на социалната дейност, дори ако искате, на една компания", каза Върбанов и добави, че "няма по-добър начин за тийм билдинг точно от тази игра."

Документалният филм на Върбанов "В името на Бог ръгби!" е заснет без предварителен сценарий с хора, които са участвали в историята на ръгби в България, и е отнел четири години.

"Създадох много нови приятелства, бетонирах някои стари и вечни, и най-важното - научих неща, които не подозирах. Всичко беше провокирано през 2014 г. по повод 100 години спортен клуб "Левски", като първоначалната идея е била за книга по темата, разказа Върбанов.

Повече за историята на ръгби в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.