Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Intel продължава да разширява производството си с нов завод в Израел

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 19.06.2023 г.

13:51 | 19 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Intel Corp. се съгласи по принцип да построи нов производствен завод за 25 млрд. долара в Израел, част от стремежа на американския полупроводников гигант и неговите колеги за чипове да диверсифицират своите производствени източници. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Предварителната сделка беше обявена от израелското финансово министерство и премиера Бенямин Нетаняху в неделя. Intel потвърди „намерението на компанията да разшири производствения си капацитет в Израел“, където вече е активна, но не уточни условията или предостави други подробности.

Според израелски служители проектът ще добави хиляди работни места към почти 12 000 работници, които сега са наети от Intel в страната. Новият завод - който ще се присъедини към съществуващ в Кирят Гат, южно от Тел Авив - е планиран да започне работа до 2027 г. и да остане активен поне до 2035 г., каза министерството. Като част от споразумението Intel ще плаща 7,5% данък в Израел вместо 5%, които плаща сега. Като част от споразумението с Израел Intel вероятно ще отговаря на условията за значителна правителствена субсидия, представляваща 12,8% от общата инвестиция.

Прекъсванията на някои услуги на Microsoft по-рано този месец са се дължали на кибератаки, коментира още Попов.

„От началото на юни 2023 г. Microsoft отбеляза увеличение на трафика на някои услуги, което временно повлия на наличността", заяви компанията в публикация в блога си.

Софтуерната компания заяви, че не разполага с доказателства, че е имало достъп до данни на клиенти или че те са били компрометирани. Microsoft не отговори веднага на запитване на Ройтерс дали е успяла да идентифицира организацията, отговорна за атаката. Тя заяви, че е започнала разследване и е започнала да проследява DDoS активността. Действието на DDoS атаките се изразява в насочване на големи обеми интернет трафик към целеви сървъри с цел те да бъдат изключени от мрежата.

Софтуерният пакет 365 на Microsoft, включително Teams и Outlook, не работеше повече от два часа за повече от хиляди потребители на 5 юни, а на следващата сутрин повредата се повтори за кратко. Това беше четвъртото подобно прекъсване за Microsoft за една година.

Twitter планира да се фокусира върху видео, създатели и търговски партньорства, за да съживи бизнеса на компанията за социални медии отвъд цифровата реклама, става ясно от презентация за инвеститори на собственика Илон Мъск и новия главен изпълнителен директор Линда Якарино, коментира още Попов.

Якарино, която започна работа като главен изпълнителен директор на 5 юни, заяви пред инвеститорите на Twitter в четвъртък, че компанията е в начални разговори с политически представители и такива на развлекателния бизнес, платежни услуги и издатели на новини и медии за потенциални партньорства, казва запознат източник, който е говорил с агенцията при условие на анонимност.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.