Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple тества нови компютри от висок клас с чипове M2 Max и M2 Ultra

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 01.06.2023 г.

12:55 | 1 юни 2023
Обновен: 13:07 | 1 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Технологичният гигант Apple Inc. тества два нови Mac компютри от висок клас и свързаните с тях процесори преди Световната конференция за разработчици, която ще се проведе през следващата седмица. Това подсказва, че тя е все по-близо до представянето на на настолни компютри с професионална насоченост., коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Компанията планира да представи два нови модела Mac, които ще работят с обявения през януари процесор M2 Max и с чипа M2 Ultra, който още не е представен от компанията. Вторият процесор ще замени модела M1 Ultra, който в момента се предлага в Mac Studio - настолен компютър от висок клас, обявен през март 2022 г.

Новите компютри са част от усилията за обновяване на Mac линията и привличане на потребители по време на слаб за компютърната индустрия период. Мощните десктоп модели остават ключови за привлекателността на Apple сред професионалните потребители, като например видеомонтажисти или графични дизайнери. Освен това само след няколко дни предстои WWDC - годишната среща на разработчиците, които разчитат на такива машини, за да създават приложения.

Представител на базираната в Купертино, Калифорния, компания е отказал коментар.

Първият тестван настолен компютър работи с процесор M2 Max с осем високопроизводителни ядра - компоненти за най-взискателните задачи - както и с четири енергийноефективни ядра и 30 графични ядра. Това са същите спецификации, които се предлагат в MacBook Pro с M2 Max. Тази конкретна машина включва и 96 гигабайта памет и работи с macOS 13.4 - версията на операционната система за Mac, която беше пусната едва в началото на този месец.

Втората тествана машина е с чип, обозначен като M2 Ultra, който все още не е обявен от компанията. Този компонент, който има 24 изчислителни ядра, удвоява производителността на модела M2 Max. Чипът включва 16 високопроизводителни ядра и осем ядра за енергийна ефективност, както и 60 графични ядра. Компанията го тества в конфигурации с 64 гигабайта, 128 гигабайта и 192 гигабайта памет. 

Чипът M2 Ultra ще включва и по-мощен вариант с цели 76 графични ядра, което ще удвои максималния брой от 38 ядра, наличен в сегашния чип M2 Max, съобщи Bloomberg.

Първоначално чипът M2 Ultra е проектиран за бъдеща версия на настолния компютър от висок клас Mac Pro. В момента тази машина все още работи с чипове на Intel Corp. - задържан елемент в тригодишните усилия на Apple да използва собствени процесори в своите компютри.

От Apple не са категорични кога ще се появи нов Mac Pro. Преди повече от година компанията заяви, че актуализираният модел ще се появи „друг ден". Вътрешнофирмено в Apple бъдещият Mac Pro със собствени чипове е обозначен като Mac 14,8. Това подсказва, че последните настолни компютри, които се тестват, са различни машини, като например нови версии на Mac Studio, който в момента се предлага в конфигурации M1 Max и M1 Ultra. 

През април Bloomberg съобщи, че се работи по две нови актуализации на Mac Studio. Apple разработва и 15-инчова версия на MacBook Air, както и бъдещи итерации на 13-инчовия MacBook Air и 15-инчовия модел с 3-нанометров процесор M3. Освен това планира 13-инчов MacBook Pro и iMac от нисък клас с чип от следващо поколение. 

Изложението за разработчици започва в понеделник с дебюта на дългоочакваните очила за смесена реалност на Apple. Компанията ще представи и актуализации на софтуера, който работи на iPhone, iPad, Apple Watch и Mac. Представянето ще включва и няколко нови модела Mac. 

Вижте и останалите теми от разговора във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.