Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI ще позволи максималната персонализация на потребителското преживяване

Марина Шидероф, основател и CEO на Fram Creative, член на УС на БАСКОМ, "Бизнес старт", 24.05.2023 г.

13:01 | 24 май 2023
Обновен: 13:37 | 24 май 2023
Автор: Даниел Николов

Появата на изкуствения интелект (AI) ще промени изцяло потребителското преживяване и търсенето на услуги, продукти и информация в интернет. Използваните в момента дигитални модели, които отговарят за покриването на основни човешки нужди - храна, дрехи, забавление - изискват активно търсене от страна на потребителя, а чрез AI ще получаваме тази информация наготово анализирана. Това коментира Марина Шидероф, основател и CEO на Fram Creative, член на УС на БАСКОМ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Основната тенденция в потребителското преживяване и дигиталния маркетинг е максимална персонализация - всичко да бъде направено за мен; това е доста трудно, защото каквото и приложение да проектираш, залагаш по-голяма таргет група. С AI нивото на персонализация ще бъде огромно - ти влизаш в сайт за дрехи и той ти предоставя само информациа за твоята възраст, бюджет, телосложение."

Не може да се прогнозира докъде ще стигне тази тенденция, тъй като все още няма налични данни. Предстои да се види как ще се развият и дигиталните асистенти и агенти, от които ще се очаква да планират и извършват всички последващи дейности, след като клиентът например е избрал своята покупка, каза Шидероф.

Ще се промени интерфейса на потребителското преживяване с въвеждането на дигиталните агенти, като това вече ще се случва чрез една точка, вместо десет различни екрана, смята Шидероф. Основните бизнес модели няма да се променят, но ще трябва да се адаптират към новите начини на предоставяне на потребителско преживяване.

Българският бизнес ще трябва да се адаптира към AI, за да не загуби конкурентоспособност, каза Шидероф. Всеки ден се появяват нови AI инструменти и членовете на БАСКОМ постоянно споделят информация как ги имплементират. Според Шидероф AI дава конкурентно предимство и на малки компании, които могат да излязат с нещо иновативно, а не само на технологичните гиганти.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.