Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Tesla дълго време не се нуждаеше от платени реклами, но вече не е така

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 17.05.2023

12:42 | 17 май 2023
Обновен: 19:55 | 17 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Производителят на електрически автомобили Tesla традиционно избягва рекламата, но сега главният изпълнителен директор Илон Мъск възнамерява да прекрати тази линия на поведение, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Предвид голямото търсене Tesla дълго време не се нуждаеше от платени реклами. Освен това Мъск използваше собствената си популярност и други средства като маркетингови инструменти, особено Twitter - онлайн платформата, която придоби преди половин година. Но това изглежда все повече се изчерпва като възможност, а и през тази година Tesla намали цените си няколко пъти.

Рекламите обаче биха могли да бъдат начин за разширяване на клиентската база на Tesla. Пионерът в областта на електрическите автомобили има амбициозни цели за растеж, но конкуренцията се засилва. Той е изправен и пред заплахата от икономически насрещни ветрове.

Tesla не е „имунизирана" срещу рисковете от рецесия, каза Мъск. Той очаква трудна икономическа среда през следващите дванадесет месеца. Същевременно предприемачът отново разкритикува нивото на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ за забавянето на икономиката.

ChatGPT написа встъпителна реч на американски сенатор и по този начин Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI,  изтъкна рисковете от по-бързото развитие на технологията спрямо регулациите.

Американският сенатор Ричард Блументал откри изслушване относно изкуствения интелект със запис на гласа си, описващ рисковете от тази развиваща се технология.

„Твърде често виждаме какво се случва, когато технологиите изпреварват регулирането“, посочва Блументал във аудиозаписа, добавяйки: „Необуздана експлоатация на лични данни, разпространение на дезинформация и задълбочаване на обществените неравенства“.

Но всъщност това не е неговият глас. Текстът също не е негов.

Демократът от Кънектикът заяви, че речта е написана от чатбота ChatGPT на компанията OpenAI, а аудиото представлява гласово приложения, обучено чрез предишни негови речи.

„Ами ако го бях попитал и ако той беше предоставил одобрение Украйна да се предаде?“ пита Блументал, добавяйки: „Перспективата е плашеща.“

Всички погледи в залата се насочиха към Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, който седеше на мястото за свидетели, готов да даде показания, заедно с ръководителя на отдела за поверителност на данните в IBM Кристина Монтгомъри.

Блументал ръководи съдебната подкомисия на Сената по неприкосновеността на личния живот, технологиите и правото, която беше домакин на изслушването във вторник относно технологиите за AI.

По време на изслушването Алтман и Монтгомъри призоваха сенаторите да регулират изкуствения интелект, който поражда етични, правни и национални опасения за сигурността.

За първи път Apple обяви поддоставчиците, с които работи и публикува информация за своите контрагенти от Европа, а и света - за първи път от години. От иформацията става ясно, че през миналата година американската компания е купила продукти от европейските си партньори за 20 млрд. евро.

„Обемът на покупките ни в Европа се е увеличил наполовина през последните пет години: миналата година той беше 20 млрд. евро", заяви Кати Киърни, ръководител на отдела за Европа, във видеоконференция с представители на медиите. Сред доставчиците на Apple са над 4000 европейски компании, включително 800 от Германия. Киърни призна, че „Европа никога не е имала толкова важен принос за нашите продукти, отколкото сега".

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.