Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Русия се опасява, че войната я прави твърде зависима от китайски технологии

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 19.04.2023 г.

12:00 | 19 април 2023
Обновен: 12:03 | 19 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Непубликувана досега оценка на Министерството на цифровото развитие, комуникациите и масовите медии на Русия показва, че някои висши служители се притесняват, че китайски компании като Huawei Technologies Co. Ltd. могат да започнат да доминират на руския пазар и да представляват риск за информационната сигурност и мрежите на страната, предава Bloomberg. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Преди около 10 месеца високопоставени руски служители са изразили загриженост относно рисковете от прекомерна зависимост от китайските технологии, след като санкциите на САЩ и Европейския съюз прекратиха достъпа до алтернативни доставчици. 

Според европейски служители запознати с документа, той подсказва, че Русия е притисната в ъгъла, тъй като изпитва затруднения да произвежда съвременни технологии в страната и е откъсната от други външни пазари след нахлуването в Украйна. В доклада, изготвен през лятото на 2022 г., се изтъкват по-специално чиповете, мрежовите устройства и електрониката като области на особена уязвимост. 

Оттогава насам руските власти са успели да внесат някои санкционирани американски и европейски компоненти чрез трети държави, включително през континентален Китай и Хонконг, съобщи по-рано Bloomberg. Но САЩ и ЕС засилват усилията си за затягане на търговските си ограничения, което предполага, че снабдяването с модерни технологии може да стане по-трудно. 

Европейските служители заявиха, че оценката е била споделена сред няколко души в Генералния щаб на въоръжените сили, най-висшия военен орган на Русия, както и сред някои от членовете на Съвета за сигурност, който включва министрите на отбраната и външните работи на страната и се ръководи от президента Владимир Путин.

Руските опасения за прекомерна зависимост от компании като Huawei, China Mobile Ltd. и други повтарят някои от опасенията, изразени в САЩ и части от Европа относно риска за сигурността, свързан с използването на китайски технологии в чувствителни части от информационните им мрежи. 

Анализът също така подчертава една от многото стратегически удари, които Кремъл понесе, след като повечето икономически връзки с ЕС и САЩ бяха прекъснати поради войната: увеличеното влияние на Китай.  

Длъжностните лица, запознати с меморандума, твърдят, че той потвърждава по-скорошни доклади, според които Русия се е стремяла да се снабдява с няколко технологии от Китай, като например радиоелектроника, рутери, базови станции, микроелектроника, чипове и материали, използвани в полупроводниците. 

Макар че според служителите в документа не се споменават оръжия, САЩ са наложили санкции на няколко китайски компании за доставка на компоненти и стоки, за които се твърди, че са използвани за военни цели в Украйна.

Все още няма признаци за пряка военна подкрепа от страна на Китай за Русия, а САЩ и съюзниците им са уверени, че ще могат да открият всяко движение на значително военно оборудване от Китай, заяви европейски дипломат, запознат с тази оценка. 

Администрацията на Байдън е предупредила Пекин да не предоставя на Москва оръжия. Китай многократно е заявявал, че не е доставял оръжие на Русия и обвинява САЩ, че подклаждат конфликта, като предоставят оръжие на Украйна.

В меморандума се споменават множество разговори между руски и китайски официални лица, включително четири видеоконферентни разговора, в които според авторите са обсъждани доставки на технологични компоненти, увеличаване на производствения капацитет в Русия и потенциални китайски инвестиции в руската индустрия. Според запознатите с руския документ в тези разговори са участвали служители от Министерството на търговията и промишлеността в Москва и техните китайски колеги, както и представители на руски и китайски компании.

Китайското външно министерство заяви, че не може да провери автентичността на информацията и че Пекин има нормални търговски отношения с Русия. Министерството на цифровото развитие, комуникациите и масмедиите в Москва не е отговорило на молбата за коментар.

Според запознати с документа Русия е подготвила списък за китайските официални лица, в който подробно са описани стоките, от които се нуждае, включително и оборудване, използвано в комуникациите, мрежите, радиоразпръскването и центровете за данни. 

Руските официални лица все още имат амбиции сами да произвеждат критично важно оборудване и източници на Bloomberg казват, че бележката показва, че те се притесняват, че зависимостта им от Китай може да забави и вътрешната им индустрия. Въпреки това руските военни започнаха да се опитват да заменят чуждестранните компоненти с местно произведени части в оръжейните си системи преди години и това усилие в по-голямата си част се провали, подчертавайки предизвикателствата, пред които е изправена Москва при възпроизвеждането на напреднали технологии.

Не всички стоки, споменати в документа, съдържат части, произведени в САЩ или ЕС, но според оценката на руските автори вероятно няма технологии в интересуващите ни сегменти, които да не зависят поне от американска или европейска интелектуална собственост или производствено оборудване, като например оборудване за производство на чипове.

Китай неведнъж е критикувал използването на санкции за изолирането на Русия, но въпреки това неговите компании внимават да не се окажат в нарушение на мерките на САЩ и ЕС, опасявайки се, че могат да попаднат под прицела на собствени икономически ограничения. По време на срещата си с Путин миналия месец китайският президент Си Дзинпин пое ангажимент за значително увеличаване на двустранната търговия.

През март Си се срещна и с руския министър-председател Михаил Мишустин, като двамата се ангажираха да разширят сътрудничеството в областта на търговията, включително в областта на високите технологии, предаде тогава информационната агенция Xinhua. Русия желае да засили сътрудничеството си с Китай в области като инвестиции, търговия, енергетика, природен газ, мирно използване на ядрената енергия, авиация и космонавтика, научни и технологични иновации, трансграничен транспорт и логистика, както и да засили комуникацията и сътрудничеството в областта на безопасността на снабдителните и индустриалните вериги, продоволствената сигурност и други въпроси, заяви Мишустин.

Общият обем на двустранната търговия със стоки между Китай и Русия е скочил със 72% до 190,3 млрд. долара през 2022 г. в сравнение с нивото отпреди пандемията - 110,9 млрд. долара през 2019 г., твърди базирания в Женева Trade Data Monitor. Данните показват значително увеличение на руския внос на китайски смартфони, моторни превозни средства и строително оборудване. В замяна на това Пекин е увеличил покупките си на руски енергийни продукти като петрол, въглища и природен газ.

Повече за плановете на Netflix да ограничи споделянето на пароли на семейните си профили, както и още технологични новини може да прочетете на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.