Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Остават ни 4%: финландската депозитна система рециклира почти всичко

Томи Вихавайнен, директор отдел "Комуникационни и производствени услуги" в PALPA, "Бизнес старт", 06.04.2023 г.

12:05 | 6 април 2023
Автор: Даниел Николов

Депозитната система е най-добрата като резултат от различните схеми за рециклиране във Финландия, а и е добра инициатива и за потребителите. Системата за алуминиеви кенове, пластмасови бутилки и рециклируеми стъклени бутилки се оперира от частна компания, която се притежава от производителите на напитки, и се е нуждаела от инвестиции, за да започне работа преди 27 години и да има координация. Това каза Томи Вихавайнен, директор отдел "Комуникационни и производствени услуги" в PALPA, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"97%-98% от контейнерите във Финландия се рециклират, почти всички. В момента имаме рекордни резултати по отношение на депозитната система - 96% от депозитните контейнери идват от потребителите, има още 4%, които трябва да запълним. Нямаме чак толкова много предизвикателства, важното нещо е логистиката на събирането на контейнерите, като се започне от производителите и се стигне до самото рециклиране."

Депозитната стойност е зададена в закон, като в началото бе близо до стойността на контейнера, каза Вихавайнен. Има определен данък за опаковките, който производителите могат да избегнат, ако се включат в системата. Ако продавате депозитни продукти, трябва да осигурите приемането им обратно и изплащането на депозита, така че всяка точка на продажба се превръща в точка за събиране на материалите, обясни той. Заедно с депозитната система в страната вървят и други схеми, които рециклират различни метали, стъкло и рециклируеми продукти от домакинствата.

Депозитната система рециклира 99% от алуминиевите кенове, 98% от стъклените бутилки и 99% от пластмасовите бутилки, каза Вихавайнен. Подобни системи се прилагат в над десет страни в Европа, добави той.

"Опитваме да стимулираме това добро поведение сред потребителите и да популяризираме нашата работа. Непрекъснато показваме какво се случва с контейнерите, как се рециклират. Получаваме все повече природни ресурси, които спестяваме с рециликлирането на тези контейнери."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.