Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България трябва да насърчи индустрията, а с велики фискални пости това не става

Д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания към БАН, "Бизнес старт", 17.03.2023 г.

11:55 | 17 март 2023
Обновен: 11:59 | 17 март 2023
Автор: Даниел Николов

България може да се похвали с макроикономическа и фискална стабилност в резултат на дълги години на фискална дисциплина и риск в краткосрочен план няма. Раздухваните страхове за "фалит" на държавата в социалните мрежи не се базират на факти и са с предизборна цел. Следващите политики трябва да са насочени към затваряне на ДДС дупките и развитие на производствения капацитет на България. Това коментира д-р Димитър Събев, Институт за икономически изследвания към БАН, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Трябва да се грижим за активността на бизнеса, за производството и инвестициите. Един от най-големите проблеми на българската икономика през последните две години е пресъхването на инвестиционната активност - с изключение на последното тримесечие на 2022 г., инвестициите падат стремглаво всяко тримесечие. Имаме нужда от структурни политики не толкова във фискален смисъл, а като насърчаване на индустрията и създаването на стойност - с велики фискални пости индустриална политика не се прави".

България не трябва да се стреми само към постигане на фискален комфорт и не може да се надява да свали инфлацията само със собствени лостове на фона на световната икономическа и геополитическа ситуация, а такива мерки биха нанесли нови щети на икономиката и причинили нови изселвания на българи в чужбина, смята Събев.

"България дълго време ще се придържа към по-консервативен фискален модел на развитие от средния в Европа", каза Събев. Според него има пространство за реформи в ДДС и данъчната система, но те трябва да се направят след широки обществени и експертни дискусии и анализи. В условията на няколко кризи политиците намаляваха ДДС в някои сектори "не целенасочено, а кампанийно", което очаквано намали приходите, добави той.

"ДДС трябва да бъде наистина възстановен, преди да започне дискусията каква да бъде бъдещата данъчна система на България".

Събев постави под съмнение моделите на МФ за прогнозиране на приходите, което според него са базирани на много променливи и са остарели, като позволяват министерството да има голямо влияние върху крайните прогнози.

"Обикновено работата на правителството е да казва, че всичко е много добре, а критиците да казват: не са толкова добре нещата. При нас за пореден път е точно обратното на нормалното", каза Събев в коментар за изказванията на министъра на финансите Росица Велкова от тази седмица и изтеклия доклад на МФ.

"Само с това изказване на министъра доходността по външния дълг на България скача с поне 0.5%-1%... Изключително безотговорно е български държавен служител да се изказва по такъв начин".

Фиксираният курс лев/евро ще остане до влизането на България в еврозоната, но има аргументи, че заради ликвидността в системата, ако курсът бъде освободен, левът може да поскъпне до около 1.5 лв. за евро, коментира Събев.

"Еврозоната е един много голям шанс за България и трябва да работим много сериозно за него".

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.