Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Всички документи към КФН ще може да се подават онлайн от септември

Анка Костова, директор „Връзки с обществеността и протокол“ в Комисията за финансов надзор, "Бизнес старт", 14.03.2023 г.

13:10 | 14 март 2023
Обновен: 13:52 | 14 март 2023
Автор: Даниел Николов

Комисията за финансов надзор планира да стане напълно дигитална през есента с пускането на своята единна информационна система.
КФН представя и ново мобилно приложение FSC Mobile, чрез което да информира и да помага на потребителите, когато става въпрос за избор на лицензирани посредници. Това каза Анка Костова, директор „Връзки с обществеността и протокол“ в КФН, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"През септември трябва да представим единната информационна система на КФН, която ще доведе до пълната дигитализация на комисията. Начинът за комуникация с поднадзорните лица ще бъде напълно дигитален - всичките системи ще преминат в една. Цялата информация, която трябва да бъде представена на надзора, вече ще може да бъде предоставяна напълно дигитално и дистанционно. Всички регистри, включително мобилната апликация, ще бъдат свързани към единната информационна система".

Новото мобилно приложение е разработено след обратна връзка от клиенти на услугите на КФН, като са изпозлвани и предложения от браншовите организации. На втори етап ще бъдат добавяни нови услуги и способности, каза Костова.

Единият от акцентите в приложението е проверка по ЕИК или наименование на дадено дружество за това какви лицензи има издадени от КФН. Другата основна възможност е проследяване на жалбите, изпратени към КФН. Всяка жалба ще получава уникален код, чрез който ще може да се проверява на какъв етап е нейното разглеждане и кога може да се очаква резултат, обясни Костова и допълни, че най-много жалби са свързани със застраховането.

Приложението ще има и календар с различните важни дати за КФН, което ще улеснява навременното подаване на документи от застрахователния, осигурителния и инвестиционния сектор.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.