Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изпълнителите в Spotify с над $1 млн. приходи са се увеличили над два пъти

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 09.03.2023

11:25 | 9 март 2023
Обновен: 11:27 | 9 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Броят на активните месечни слушатели на Spotify е надхвърлил границата от половин милиард души, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Spotify представи и актуализиран годишен доклад за музикалните възнаграждения, в който се посочва, че броят на изпълнителите, които печелят над 1 милион долара, както и на тези, които получават над 10 000 долара, се е увеличил повече от два пъти през последните пет години.

Spotify Technology SA обяви, че ще въведе нови функции като интелигентно разбъркване и предварителен преглед на подкасти и музикални плейлисти в своята платформа за аудио стрийминг.

Шведската компания, която през последните години инвестира значителни средства в изграждането на бизнеса си с подкасти и аудиокниги в опит да привлече потребители и рекламодатели, обяви „новия преосмислен потребителски интерфейс" по време на събитието Stream On.

Новата функция на Spotify, наречена "Previews", подканва потребителите да прелистват, за да разглеждат новите препоръки за съдържание. Кратките клипове, които се генерират алгоритмично или се избират от изпълнител или подкаст, за да покажат ключова част на дадена песен или от подкаст, имат за цел да подтикнат потребителите да запазят музика и предавания в библиотеките си, за да ги слушат по-късно.

Американският технологичен концерн Microsoft заяви, че ще лицензира играта "Call of Duty" (CoD) на Activision Blizzard за Sony за 10 години, за да отговори на опасенията, изразени от Великобритания във връзка с поглъщането на производителя на игри за 69 млрд. долара. Японският концерн продължава да се противопоставя на офертата и иска спиране на сделката за Activision Blizzard или продажба на играта

През миналия месец Microsoft сключи подобна сделка с гейм платформата на Nvidia Corp, зависеща от това дали ще получи зелена светлина за много оспорваното придобиване.

Президентът на Microsoft Брад Смит беше заявил, че се надява конкурентът Sony, който силно се противопоставя на поглъщането, да обмисли сключването на същия вид сделка.

През февруари британският Орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) заяви, че сделката може да отслаби конкуренцията между Xbox на Microsoft и PlayStation на Sony и да задуши конкуренцията в областта на облачните игри.

В отговора си на констатациите на CMA Microsoft заявява, че пакетът от мерки, който ще предложи, защитава всички играчи на CoD във Великобритания и осигурява значителни ползи за потребителите и разработчиците.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.