Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Иновативната инвестиция в електронни етикети се изплаща за 3-4 години

Мария Иванова, изпълнителен директор, "СИС Технология" АД, в "Бизнес старт", 02.03.2023

13:29 | 2 март 2023
Обновен: 18:55 | 2 март 2023
Автор: Галина Маринова

Електронните етикети са мощен инструмент в лицето на търговците по отношение на управление на цени и промоции, като инвестицията се изплаща до 3-4 години. Електронните етикети са много широко разпространени в целия свят, като фактори за бързото им разпространение са повишената цена на труда, както и нуждата от бърза актуализация на цените в търговските обекти, свързана с промоционалните кампании, които са ежедневие за съвременния търговец, както и с инфлационните процеси. Помощта на електронните етикети ще се усети осезаемо и при въвеждането на еврото. Това коментира Мария Иванова, изпълнителен директор, "СИС Технология" АД, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с  водещ Христо Николов.

Електронните етикети са цифрови дисплеи, които се използват основно в търговските обекти за визуализиране на цени и допълнителна информация за продуктите. Те са най-различни по вид. В зависимост от дисплея има различни технологии - LCD, графични дисплеи и e-paper ("електронна хартия"), различават се и по размер и цвят, който могат да визуализират, обясни гостенката.  

"Всеки производител на електронни етикети използва различна технология за комуникация на електронните етикети с инфраструктурата на търговския обект, откъдето тези етикети комуникират и с ритейл софтуера. Тази комуникация се извършва в реално време и затова можем да говорим, че подмяната на цени и характеристики на стоки се извършва почти мигновено, когато тези промени бъдат въведени и потвърдени в ритейл системата". 

На тези етикети може да има различен цвят. При етикетите e-paper почти няма ограничение в дизайна. Може да се визуализира картинка, текст, различни цени, както и QR код, добави Иванова. "Основно предимство е спестяване на времето за подмяна на цените. Ако търговски обект със стандартни хартиени етикети трябва да подмени стоките на 500 артикула, ще са му необходими трима служители и пет часа, докато при електронните етикети това се случва за 35 секунди. Тази система на електронните етикети се интегрира с ритейл системата в търговския обект и тя работи в реално време". 

За да се направи бюджетна оферта за оборудване на един търговски обект с електронни етикети, освен търговската площ се взима под внимание и колко етикети има в обекта и какъв тип дисплей ще бъде избран. Ако например в търговски обект с 200 кв. м. има 1000 стоки и се изберат етикети тип e-paper, които да са цветни, инвестицията би била около 12 000 щатски долара, разкри Мария Иванова. "След това такса за поддръжка има след първата година и тя е за системния софтуер, като сумата е около 200 долара годишно. Ако в обект с площ 1000 кв. м. и 5000 етикета и същия вид етикети цената на инвестицията е около 60 000 долара". 

"Тази инвестиция определено се изплаща за сметка на спестеното заплатено за тази дейност работно време на служители, като възвръщането на инвестицията става за 3-4 години в зависимост от типа на обекта и интензивността на смяна на цените и промоциите". 

Търговецът трябва да проучи какви са решенията на пазара, защото всеки производител на електронни етикети предлага различна технология на комуникация на електронния етикет с инфраструктурата на обекта. Всяка технология има своите предимства и недостатъци и е важно клиентът да е наясно с тях, предупреди Иванова. "Грешка, която би допуснал търговецът при избора на електронни етикети, е да се ръководи единствено от единичната цена на един електронен етикет, без да се информира за живота на батерията му, къде и как се подменя и колко струва това. Не на последно място търговецът трябва да се информира как системният софтуер се интегрира с неговата ритейл система, която управлява търговския обект, защото в някои решения това може да бъде скъп и дълъг процес, а при други е сравнително лесно, бързо и не оскъпява сделката". 

Шведската фирма Pricer е лидер, като производител на световния пазар, а като търговски обекти, които ги използват, лидер за Европа е Франция, следвана от Великобритания и Германия. В Северна Америка - САЩ, Канада и Мексико, а в Азия - Китай, Япония и Индия, добави изпълнителният директор на "СИС Технология". "В България е факт, че през последните две-три години все повече навлизат на този пазар. Нашата компания започна интегриране на електронни етикети в български обекти в София, Бургас и Слънчев бряг още през 2007-2008 година. Тогава етикетите бяха с LCD дисплей, но тогавашната икономическа криза замрази проектите".

"През последните две-три години отново има много голяма активност по темата и до момента са инсталирани над 500 000 електронни етикета в над 40 обекта на територията на цялата страна. А в момента сме в процес на интеграция на още 200 000 електронни етикета в цялата страна". 

В момента технологията, която се използва, е коренно различна и много по-развита в сравнение с тази през 2007 година, подчерта събеседничката. "Нещата не са съпоставими с цената на труда, с актуалността и бързината, с която трябва да разполага всеки търговец за смяна на цени и за възможност за промоции. Електронните етикети помагат и за въвеждането на еврото. Така че средата е различна и в момента е по-добра за инвестиция в електронни етикети".

При приемането на еврото търговците трябва да направят две неща, посъветва специалистът. "Трябва да адаптират тяхната ритейл система, за да работи с двете валути в преходния период - в лева и в евро и да се промени дизайнът на етикета така, че да се визуализират цените. Тази промяна на дизайна се извършва централизирано, на едно мясото и действията, които трябва да се предприемат с електронните етикети, са минимални". 

Къде за пръв път в света са използвани електронни етикети? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.