Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Центърът за безопасен интернет е спасен, засега

Антоанета Василева, Център за безопасен интернет и Константин Веселинов, основател и управител на CENTIO #Cybersecurity, в "Бизнес старт", 07.02.2023

12:10 | 7 февруари 2023
Обновен: 12:25 | 7 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Денят за безопасен интернет ще отбележим за 17-та поредна година, благодарение на CENTIO #Cybersecurity, защото преди около месец, когато бях при вас, центърът беше пред затваряне. Това каза Антоанета Василева, Център за безопасен интернет, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Оказа се, че са слушали нашия разговор и след това от CENTIO #Cybersecurity се свързаха с нас. Благодарение на тяхната подкрепа центърът ще продължи да работи и през следващите шест месеца и двете линии, които подкрепят деца и родители ще продължат да оказват необходимата помощ, сподели Василева. „За тези шест месеца ние се надяваме да намерим още финансиране. Това беше нашето Коледно чудо и се надявам на по-дългосрочно сътрудничество, защото българският бизнес може да бъде отговорен и да прегърне каузата за българските деца и тяхната сигурност онлайн“. 

„Днес ще има едно онлайн събитие, в което нашият младежки панел ще запознае аудиторията с различните аспекти на екранната зависимост, има ли екранна зависимост при децата, зависими ли са нашите деца от игри и от престоя в социалните мрежи“. 

Ние, като експерти, смятаме, че няма екранна зависимост и ако едно дете прекалява с престоя в мрежата, в различни приложения, то родителят е този, който трябва да положи усилия, за да балансира деня му, категорична бе гостенката. По думите ѝ единствената зависимост, която Световната здравна организация определи преди няколко години, е зависимостта от видео игрите, но за да се направи такава диагноза, е нужна една година наблюдение.

„Бих искала да успокоя родителите да не се притесняват, че децата им са зависими от интернет. Те са вътре, защото им е интересно и много динамични неща се случват. Просто ние, като родители, трябва да положим усилия, за да им даваме други алтернативи за прекарване на деня“. 

Най-големият риск за миналата година, който продължаваме да виждаме и който има огромен ръст на горещата ни линия, е сексуалната онлайн експлоатация на деца, каза събеседничката. „Продължаваме да държим висок ръст и в онлайн тормозът. Като цяло, въпреки че Covid наистина създаде възможност за това родители и деца да са по-информирани за това как да предпазват компютрите и другите си дигитални устройства, истината е, че все още има какво да се направи“.

„Нивото на киберсигурност в България при обикновените киберпотребители не е много високо, не се използват силни пароли и софтуерни продукти, които могат да защитят устройствата от посегателства. Родителите подценяват използването на камера от страна на децата, включително и в във видеоигрите. Така че е много важно да има сътрудничество с нашия партньор CENTIO #Cybersecurity, за да дадем други алтернативи на родителите да предпазвят устройствата си“. 

Над 20 години се занимаваме с киберзащита, предимно в бизнес сегмента, но в основата са хората и сигурността като цяло е част от възпитанието на един човек, респективно на един екип. Устройствата може да са много умни или не толкова умни, но по-важен е човекът, който борави с тях, каза от своя страна Константин Веселинов, основател и управител на CENTIO #Cybersecurity, който също гостува в предаването.

„Опасностите са много и колкото по-голямо става проникването на технологиите в нашия свят, толкова опасностите стават по дигитални. Те са съществували и преди това, но са били аналогови“.

Често заплахите са невидими, защото основната цел на киберпрестъплението е пари или пари прим, добави Веселинов. „Това е бизнес модел за тези хора. Преди беше забавление - да могат да докажат какво могат да направят с един вирус. В днешно време това са предприятия и то много стройни, като някои от тях стигат до пет, шест нива. Това е факт. Говорим за няколко трилиона на година. Това са пари, които са в обръщение покрай киберпрестъпленията“. 

„Хората не трябва да се плашат, че има дигитален свят, но трябва да се мисли и да се внимава. Трябва да предприемат определени мерки, за да минимизират опасността. Киберсигурността е менажиране на риска“.

Всички деца са уязвими, защото си остават деца и с тях трябва да се работи методично и системно, заяви събеседникът. „На децата трябва да се обясни причинно-следствената връзка. Те нямат т. нар. „дълга визия“.

„Много често родителите казват „не прави това или онова“, но детето не разбира защо. То е любопитно и иска да опознае света. В тийнейджърска възраст искат да отворят границите“.

Затова родителите трябва да говорят за причинно следствената връзка - ако като деца или тийнейджъри оставите някакви неразумни неща в мрежата, те остават там и утре могат да са пречка при кандидатстване за работа, например, подчерта Веселинов. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.