Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

САЩ спират издаването на лицензи за износ на продукти към Huawei

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 31.01.2023

12:40 | 31 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Администрацията на Джо Байдън нанася нов удар на китайски технологични гиганти Тя е спряла да издава лицензи на американски компании за износ на продукти към китайската Huawei. Това каза Елена Кирилова, Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

От няколко години Huawei се сблъсква с ограничения в износа от САЩ за продукти за 5G мрежи и други технологии, но служители в Министерството на търговията на САЩ предоставяха лицензи на някои американски фирми, чрез които те можеха да продават определени продукти и технологии на компанията. През 2020 г. Qualcomm например получи разрешение да продава 4G чипове за смартфони на Huawei.

Говорител на Министерството на търговията коментира, че представителите на ведомството „непрекъснато оценяват нашите политики и разпоредби“, но не коментира разговорите с конкретните компании. Huawei и Qualcomm не са пожелали да говорят по въпроса пред Ройтерс.

Източник, запознат с въпроса, коментира, че американските власти създават нова официална политика за отказ на доставки на продукти до Huawei, като списъкът ще включва артикули, които са под 5G нивото, включително такива за 4G, Wifi 6 и 7, изкуствен интелект, високопроизводителни изчисления и облачни услуги.

Друг източник коментира, че ходът отразява затягането на политиката на администрацията на Байдън спрямо Huawei през последната година. Лицензите за 4G чипове, които не могат да се ползват за 5G и които може да са получавали одобрение по-рано, сега попадат в забранените за износ, допълва източникът. Към края на управлението на Тръмп и в началото на мандата на Байдън американските власти все още даваха лицензи за елементи, насочени предимно към 4G мрежите.

През 2019 г. властите в САЩ поставиха Huawei в черния търговски списък на страната, ограничавайки повечето местни доставчици да не могат да ѝ продават стоки и технологии, освен ако не им бъдат предоставени специални лицензи. Правителството продължи да затяга контрола, за да попречи на Huawei да купува или проектира чипове, които да ползва в повечето си продукти.

Но все пак властите в САЩ предоставиха лицензи, които позволиха на Huawei да получи някои продукти. Например доставчиците на китайската компания са получили лицензи за продажби на стойност 61 млрд. долара, които да осъществят между април и ноември 2021 г.

През декември Huawei заяви, че общите ѝ приходи са достигнали 91,53 млрд. долара, което е малко под сумата за 2021 г., когато санкциите на САЩ доведоха до спад на продажбите с близо една трета.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.