Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Местни инвеститори движат пазара на бизнес имоти в България

Иглика Йорданова, управляващ партньор в Colliers International, в „Бизнес старт”, 23.01.2023

11:50 | 23 януари 2023
Обновен: 14:27 | 30 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

През 2022 имаше забавяне в инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, където имахме по-малки обеми от порядъка общо за региона около 10 млрд. евро, които бяха разпределени неравномерно. Полският пазар категорично излезе напред с още по-голяма преднина с над 50% от общия инвестиционен обем в ЦИЕ. В момента пазарът на бизнес имоти преминава през фаза на калибриране на цените и намиране на пресечната точка между очакванията на купувачи и продавачи, коментира Иглика Йорданова, управляващ партньор в Colliers International, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Събеседникът открои мобилизирането на местния ресурс през изминалата година и отбеляза, че в България около 64% от транзакциите като обем се дължат на местни инвеститори.

„Те бяха доста активни и обърнаха и тренда, защото предходните две години бяха с преобладаваща роля на чуждите инвеститори”.

За миналата година фаворит при инвеститорите в България сред бизнес имотите беше секторът на индустриални и логистични площи с 32% от общия обем сделки. На второ място са секторът на офисните площи и този на хотелите всеки с около 19% от общия обем инвестиционни сделки, каза Йорданова.

Технологичният сектор в България е доста активен в усвояването на офис площите, но прави впечатление, че има доста повече релокации и преосмисляне съобразно новия хибриден формат на работа.

„Хибридният начин на работа води до доста сериозни метаморфози в нуждите на корпоративните организации и на пазари като Словакия виждаме съкращаване на площите с 20-30%”.

Вече е факт забавянето на нови обекти и това е тенденция, която отбелязахме както в България, така и в целия регион. Налице е по-ниско предлагане в офисния пазар и това е отложен ефект в забавянето на предприемачеството и строителството в сектора вследствие на несигурността в последните години, сподели Йорданова.

По думите на събеседника въпреки това не се наблюдава фундаментален проблем с офисния пазар, няма корекция в цените и от гледна точка на възвръщаемост офисният сегмент поддържа около 7,75% възвръщаемост.

На засилено търсене в България и в целия регион на ЦИЕ се радват индустриалните и логистични площи. Има пазари, като например чешкия, където свободните такива площи клонят към нула процента. Това до известна степен е нездравословно, това са пазари на наемодателите и те диктуват правилата в момента.

Кои са новите концепции за бизнес имоти може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.