Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Енергийните компании превзеха S&P 500 през 2022, а Meta и Tesla разочароват

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в "Бизнес старт", 03.01.2023

13:10 | 3 януари 2023
Обновен: 11:09 | 6 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Изминалата 2022 година беше доста тежка за пазарите, но все пак един сектор се измъкна от всички разпродажби - енергийният, а засега изглежда, че метавселената е "метапровал". Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"В момента енергийният сектор привлича доста капитал и компаниите са добре позиционирани. Инвеститорите все още пренебрегват някои фундаментални фактори, очаквайки по-големи ръстове през тази година, но тепърва ще видим дали това ще бъде оправдано". 

Винаги, когато говорим за енергийния сектор, трябва да имаме предвид, че цените на петрола и газа силно влияят на отчетите на компаниите и съответно, ако имаме ръстове ще се покачват и обратното, припомни събеседникът.

Енергийният сектор в S&P нарасна с около 60%, но имаше и компании, чиято стойност се повиши с над 100, коментира гостът. Първата компания в индекса е Occidental Petroleum, която се покачи със 117% на годишна база, а приходите на компанията нараснаха 5 пъти в следствие на увеличението в цените на петрола и природния газ от началото и средата на годината, като разходите за производството останаха сравнително непроменени. Това се отрази на печалбата на компанията. Приходите за последното тримесечие бяха 3,6 млрд. долара спрямо 2,3 миналата година.

"Очакваме по-големи обратни изкупувания на акции от компанията и покачване на дивидента с 50% до 75 цента на акция. Компанията, която се занимава с добив на петрол и газ, направи впечатляващо представяне, като имаме предвид, че Европа внася около 80% от природния газ и петрола, компанията е добре позиционирана за 2023 година, но въпреки това ръстовете няма да са толкова големи през тази година. Може би 10-15% е реалистично да се очаква от тази компания". 

Голяма част от губещите акции в S&P 500, от Meta през Match Group до PayPal, дължат спада в представянето си на затруднения достъп до капитал, потвърди Чаушев, като подчерта, че освен, че навлизаме в рецесия "капиталът ще бъде по-труден за достъп с вдигането на основния лихвен процент и това със сигурност ще продължи да тежи на технологичния сектор".

"Ще видим развитието през 2023 година, но поне в началото бих бил по-внимателен с избора на акции в технологичния сектор". 

Относно факторите, довели до разочароващото представяне на компании като Generac Holdings, отбелязала 71% спад, Match Group, Tesla и Meta, Чаушев каза, че те са външни (все по-трудният достъп до капитал в следствие на покачването на лихвите от страна на Фед), но също така и вътрешни. За Generac са натежали искът на Pink Energy за доставка на дефектни соларни панели, довели до фалита на компанията, както и спадовете на строителния и жилищния пазар, а за Match Group краят на пандемичния пик в потреблението и смяната на ръководството, което доведе до сътресения, както и силният долар.

Tesla, която се класира на пето място сред най-губещите през 2022 година компании и отбеляза 65% спад, освен че страда от агресивното покачване на лихвите от страна на Фед, търпи загуби от "негативното поведение на Илон Мъск през 2022 година", заяви Ивайло Чаушев. 

"С използването на Twitter Мъск започна да засяга интересни теми, които не се харесаха на много хора, а когато хората не харесват Мъск или има някакъв негативен сантимент спрямо него, то и репутацията на Tesla също поема удар. Другото интересно нещо, което доведе до спад на Tesla, е, че Илон Мъск продаде малко над 93 млн. акции на компанията, което се равнява на 23 млрд. долара. Това създава един сериозен натиск върху цената на акциите и някои инвеститори започват да се съмняват в това колко ангажиран е Мъск с Tesla".

Meta разпредели 20% от капиталовите и оперативните си разходи (CapEx и OpEx) в развитието на метавселената, което в среда на рецесия е изключително рисков ход, а "инвеститорите избягват рискови и спекулативни проекти, които все още не са донесли доходност на компанията и това се вижда в цената на акциите на платформата", подчерта гостът. 

Какво да очакваме от втората най-печеливша компания в индекса - Constellation Energy, която отбеляза ръст от 105% на годишна база и как се очаква да се отрази приемането през 2024 година на Акта за намаляване на инфлацията в САЩ на представянето на компанията? Ще бъде ли по-умерено представянето на компанията, защото "в момента цената на акцията не се дължи толкова на фундамента зад нея, а по-скоро на ESG настроенията, които са обхванали някои инвеститори"? Имаме ли причини да сме скептични към представянето през 2023 година на една от "ракетите на Wall Street" за 2022 година - компанията First Solar?  Надценени ли са акциите на Tesla дори и в този момент, предвид задаващата се конкуренция от традиционните автомобилни гиганти и надвисналата рецесия? Как политиките на поверителност на Apple удариха маркетинговите проходи на Meta и как се отразява отливът от платформата на цели генерации потребители?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.