Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

НАТО ще действа предпазливо по въпроса за директни военни действия срещу Русия

Спиридон Спиридонов, гл. редактор на в. "Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", "Бизнес старт", 30.11.2022 г.

14:00 | 29 ноември 2022
Обновен: 09:35 | 2 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Страните от НАТО правят в зависимост от своите възможности необходимото за подкрепа на Украйна и по-скорошно прекратяване на конфликта, както политически, така и като материална помощ. На срещата на външните министри на НАТО в Букурещ ще се обсъди какви ще са действията на алианса по отношение на войната. България трябва да бъде подготвена за евентуална ескалация на войната в Украйна, още повече че граничи с двете враждуващи страни през Черно море. Това коментира Спиридон Спиридонов, гл. редактор на в. "Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Няма опасност българската авиация да остане без самолети, тъй като това ще бъде сериозен държавен провал. Не е въпросът само, че няма да имаме самолети и въздушното пространство на България да се охранява от съюзнически ВВС, а за хората - какво ще правят българските пилоти? Мотивацията рязко ще падне, в резултат на което много трудно после се създава пилот или техник на самолет."

Спиридонов характеризира като "обнадеждаващи" действията на служебното правителство и Народното събрание за ратификация и решения за продължаващото изпълнение на договорите за новите изтребители F-16 Block 70, включително и за инфраструктурата в страната. Авиацията има добре подготвен личен състав като пилоти, инженери и командване, които да се справят с модернизацията в сектора. Заедно с процеса на производство на самолетите тече и подготовката на 14 български летци за управление на F-16, така че машините ще могат да изпълняват пълноценно задачите си още с въвеждането им в експлоатация, добави Спиридонов.

Желанието на Министерството на отбраната да бъде постигнато нивото от 2% БВП за отбрана още през 2023 г. едва ли ще бъде изпълнено в условията на забавен Закон за бюджета, но това остава записано в плана за 2024 г. Вдигането на средствата за отбрана е тенденция във всички членове на НАТО, напомни Спиридонов, но добави, че това трябва да са "чисти пари" за отбрана, които не включват неща като пенсии.

Все повече държави виждат ползата от пълноправното членство в НАТО, както се видя от присъединяването на Швеция и Финландия, но това ще създаде повишено напрежение между Русия и алианса. За страните от Западните Балкани изказването на желание за присъединяване създава възможности за намаляване на вътрешното напрежение, като сигурността им може да бъде най-добре гарантирана първо чрез разрешаване на противоречията между тях самите, каза Спиридонов. В случая на Молдова отделни членки на НАТО може да подпомогнат страната да модернизира своите военни в лицето на руската заплаха.

"НАТО е предпазлива, що се отнася като военно-политически съюз, относно ефективни директни военни действия и вземане на страна в това отношение. Като институция в последно време по-скоро това се прави от ЕС, отколкото НАТО - като мисията на ЕС в Германия и Полша за подготовка на украински военнослужещи - НАТО ще продължи и занапред в един такъв план."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.