Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След рекорден брой продажби Pokemon изглежда непобедима

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 24.11.2022

13:49 | 24 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Най-новият хит на Nintendo за конзолата Switch е най-големият дебют на компанията, в която и да е платформа, като записа 10 млн. продажби глобално само в първите си три дни, разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Зад този успех стоят две заглавия – Pokemon Scarlet и Violet, които бяха пуснати едновременно на 18 ноември и продадоха над 4 млн. бройки в родната си Япония, където също поставиха нов рекорд. Игрите са идентични, като се изключат героите и част от елементите, които те събират. През септември Nintendo записа последния връх на продажбите на вътрешния си пазар с добре приетата Splatoon 3, с което гигантът подсказа за успешен празничен сезон за пазара на игри и конзоли.

„Рекордните продажби всъщност не са изненада, тъй като марката Pokemon изглежда непобедима“, коментира анализаторът на индустрията Серкан Тото, който е базиран в Токио. „Интересното е, че тази конкретна игра е измъчвана от бъгове и явни проблеми с производителността, което наистина разкрива възрастта на хардуера Switch. Но хардкор феновете нехаят“.

Американският интернет гигант Google е сключил поне 24 сделки с големи разработчици на приложения, за да ги спре да се конкурират с неговия Play Store, включително е сключил споразумение да плати на Activision Blizzard около 360 млн. долара за три години. 

Освен това Google се е съгласила да плати на Riot Games, звено на Tencent Holdings, което стои зад играта „League of Legends“, около 30 млн. долара за една година.

Финансовите детайли се появиха наскоро в нередактирно копие на съдебно дело, което разработчикът на „Fortnite” Epic Games е завел срещу Google през 2020 г. В него се твърди, че става дума за антиконкурентни практики, свързани с бизнеса на интернет гиганта с Android и Play Store.

Google определя делото като неоснователно. Освен това твърди, че сделките, за да останат доволни разработчиците, отразяват здравословната конкуренция.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.