Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технологичните фирми се отървават от офис площи, докато намаляват служителите

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 16.11.2022 г.

12:42 | 16 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Големите технологични компании, които стимулираха търсенето на офиси в САЩ в продължение на години, докато разширяваха своите империи, сега отменят наеми и наводняват бизнес районите с офис площи, докато намаляват размера си. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Собственикът на Facebook Meta Platforms Inc., Lyft Inc., Salesforce. com Inc. и други технологични компании губят милиони квадратни метра офис пространство в Сан Франциско, Силициевата долина, Ню Йорк, Остин, Тексас и другаде. Amazon.com Inc. спря строителството през юли на нови офис сгради на фона на замразяване на наемането и сега се готви да уволни хиляди работници.

Докато лизингът от всички бизнеси намаля по време на пандемията, технологичният сектор представляваше най-голямата част от лизинговите услуги, които се случиха, според фирмата за услуги за недвижими имоти CBRE Group Inc. Някои технологични компании, като Google на Alphabet Inc., продължиха да разширят своите офис отпечатъци през този период.

Сега, с перспективата за надвиснала рецесия и компаниите, намаляващи служителите си, технологичните фирми откриват, че имат твърде много етажи офис площи и искат да разтоварят големи части от тях.

Компаниите в технологичния сектор са пуснали около 30 милиона квадратни фута офис площи на пазара за пренаемане, повече от три пъти повече от 9,5 милиона квадратни фута, които са очаквали да пренаемат през четвъртото тримесечие на 2019 г., според CBRE.

Отстъплението на големите технологии е удар за пазара на офиси и за много градски икономики, които от няколко години разчитаха на апетита на сектора за недвижими имоти да стимулира растежа.

Процентът на незаетите офиси в САЩ е 12,5%, спрямо 9,6% през 2019 г. и най-високият от 2011 г. насам, според фирмата за данни CoStar Group Inc. Като цяло на пазара има около 212 милиона квадратни фута пространство за пренаемане, което е рекорд, откакто CoStar започна да проследява статистиката през 2005 г.

Обръщането на технологичните фирми е широко разпространено. Секторът се превърна в основен двигател на търсенето на офиси в десетки градове, включително Питсбърг, Балтимор, Нашвил, Сан Диего и Детройт. Като цяло технологичните фирми имат около 500 милиона квадратни фута офис площи в 30 северноамерикански пазара, според CBRE.

Компанията за изстрелване на ракети и сателити SpaceX на Илон Мъск води преговори за набиране на средства, които да я оценят на повече от 150 млрд. долара, коментира още Попов.

Обсъжданата сделка представлява сериозен ръст на стойността в сравнение с оценката от 125 млрд. долара, която компанията получи по-рано тази година, казват източниците на Bloomberg, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъждат поверителна информация. Условията, включително цената, не са окончателно определени и все още могат да се променят.

Акциите се обсъждат на цена от около 85 долара за брой, което е повече от цената от 70 долара от последното финансиране. Инвеститорите могат да закупят нови акции на SpaceX по същото време, когато служителите продават чрез частно пласиране или търгово предложение при същата оценка.

В отговор на материала на Bloomberg News Мъск написа в Twitter само „фалшиво“, без да уточнява подробности. Представители на SpaceX не са отговорили на молбите за коментар преди публикацията.

Apple Inc. се готви да започне да доставя чипове за своите устройства от изграждащ се завод в Аризона, отбелязвайки важна стъпка към намаляване на зависимостта на компанията от азиатското производство.

Главният изпълнителен директор Тим Кук разкри това по време на вътрешна среща в Германия с местни инженерни и търговски служители като част от скорошна обиколка в Европа, според забележки, прегледани от Bloomberg News. Той добави, че Apple може също да разшири доставките си на чипове от заводи в Европа.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новините от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.