Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Краят на евтините пари означава и край на големите печалби

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в „Бизнес старт”, 15.11.2022

11:09 | 15 ноември 2022
Обновен: 15:28 | 16 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Технологичните компании трябва да намалят рисковите си проекти предвид текущата икономическа среда, както и цикъла на монетарната политика на Федералния резерв. Те трябва да бъдат по-дефанзивни, за да не претърпят още по-големи загуби и да има последващи съкращения на служители. Фундаментът на тези компании все още е стабилен, но започва да се разклаща, защото поне в Европа предстои рецесия. Следващата половин година ще е изключително волатилна и трудна за пазарите. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Изминалата година беше изключително тежка за технологичния сектор и една от причините за това е, че вече дойде краят на ерата на евтините пари и ниските лихвени проценти. По-високите лихвени проценти водят до по-високи рискови премии за акциите и по-висок процент на дисконтиране на паричните потоци, което оказва натиск върху цените на акциите - особено в технологичния сектор. Високите лихвени проценти освен това забавят икономиката и това води до спад в печалбите на компаниите.

Напълно възможно е Twitter да фалира, защото в момента губи по четири милиона долара на ден и има голям отлив на рекламодатели. Всичко това се случи заради т.нар. „верифицирани профили”, които се оказват фалшиви.

Според Чаушев, за да върне Мъск доверието в  Twitter, той трябва да спре да бъде толкова активен в управлението на компанията и да не прави толкова резки промени.

Що се отнася до развитието на Meta събеседникът посочи, че компанията изцяло е загубила своята посока и визия. Зукърбърг реши да се фокусира изключително сериозно върху създаването на метавселената, но това не беше правилен ход.  

„Метавселената е пещ за пари, губят се изключително много средства, но Зукърбърг отказва да приеме, че това е провален проект поне за момента”.

Според събеседника метавселената се проваля, защото хората не я искат, както и предвид факта, че всичките им действия ще бъдат монетизирани от Meta, защото Facebook и Meta в основата си  са платформи за данни и за таргетиране на реклами с обвивка на социална мрежа.

Apple също излязоха със свой проект за метавселена и там съм по-оптимистично настроен относно реализацията му, каза Чаушев.

Коментирайки рисковете от разширяването на дейността на Amazon, експертът отбеляза, че компанията се е разраснала изключително бързо, има 1,5 милиона служители и предвид затегнатата икономическа среда в момента трябва да намали амбициите си.

„Когато икономическата обстановка и лихвите се нормализират, Amazon ще остане лидер във всичко, което е започнала”, отбеляза събеседникът.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Защо продажбите в „Черният петък” тази година няма да са толкова силни?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.