Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска платформа скъсява пътя на продуктите от производители до ресторантите

Димитър Димитров и Стефан Желязков, съоснователи на FoxCrop, в „Бизнес старт”, 04.11.2022

13:40 | 4 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Идеята за създаване на платформата FoxCrop, която да свързва производители, търговци и ресторанти, се роди след разговори с много шеф готвачи, от които разбрахме, че имат проблем с начина, по който се снабдяват със свежа продукция и при намирането на производители. Стана ясно, че има продукти, които не могат да намерят и да достигнат до тях макар да ги има в изобилие на българския пазар. Подобни проблеми с достигане до клиентите имат и производителите. Ние се стремим да улесним поръчването и за двете страни – максимум с няколко клика, а всичко, което сме изградили, е на база обратна връзка. Това разказаха Димитър Димитров и Стефан Желязков, съоснователи на FoxCrop, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Ако на някого му свърши даден продукт от определен производител, може да влезе в FoxCrop, да види подобни продукти от подобни производители на подобни цени, веднага да избере алтернатива и по най-бързия начин да се снабди с нещо, което му трябва или може да се снабди с наличности, за които не е предполагал, че може да има като продукти в Българи, обясниха събеседниците.  

„Имали сме ситуации, в които хората дори не знаят, че в България се произвеждат охлюви. В нашата платформа се предлагат продукти от ферма за охлюви и вече имаме няколко ресторанта, които си поръчват”.

Предизвикателство пред нас е да убедим ресторантьорите в предимствата на нашата платформа и затова помагаме при регистрацията, за да могат максимално бързо да започнат да ползват приложението и да се изгради този навик да действат дигитално. Физическото време да се качи продукцията на производителите на платформата също е предизвикателство, споделиха гостите.

Пазарът, който таргетираме в България, се състои от около 22 000 ресторанта, колкото е броят на регистрираните заведения в България, които могат да предлагат храна. От отсрещната страна има регистрирани около 130 000 производители и фермери.

„Размерът на пазара в България не е малък, но нашата цел е да представим платформата и на Балканите, както и във всички източноевропейски държави”.

Възнамеряваме до една година да сме навлезли на пазара в Гърция, а главната ни цел е да навлезем стабилно в един мащабен пазар като Истанбул.

Много често качествената продукция в България не стига до пазара, а се изнася. В България сме много добри износители на трюфели, патешко, гъби кладница, мед.

„Има ситуации, в които ресторантьорите са принудени да купуват български трюфели минали през Италия на четворна цена обратно”.

Чрез платформата ние скъсяваме доставната верига за ресторантьорите и предоставяме възможност на българските производители да предложат продукцията си, така че качествените продукти да остават в България, казаха събеседниците.

Запитани при кои хранителни стоки и суровини се наблюдава проблем в целогодишното им снабдяване събеседниците споделиха, че в последно време производството на плодове и зеленчуци е забуксувало доста заради затваряне на оранжерии вследствие на скъпата енергия, но и заради огромния проблем с липсата на работна ръка.

„В днешно време много трудно се намира качествена работна ръка, на която може да се разчита”.

Променя ли се средата за финансиране на стартъпи и какви са целите на FoxCrop?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.