Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Европейските средства ще са за социализирани бежанци, а не за пари за хотели

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, "Бизнес старт", 01.11.2022 г.

14:05 | 1 ноември 2022
Обновен: 14:30 | 1 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

България не успя да си направи извода, че бежанците от войната в Украйна са със специален статут и че с тях трябва да работят бюрата по труда за по-интензивното им социализиране. Не се видя държавна политика какво да се прави с тези хора - как те биха подпомогнали икономиката на страната и демографията. Близо 700 хил. украинци дойдоха като туристи в страната и си заминаха и това ще се отчете от Европейския съюз при разпределянето на фондовете за бежанците. Това каза Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Едва ли Европейският съюз ще приеме като оправдание, че сме подобрили българския туризъм като сме дали пари на хотели - това не е целта на ЕС."

Хотелите не гонят бежанци, каза Драганов, но финансирането на хотелите не е решено към 1 ноември.

"Има пари от ЕС, но те казват: на база постигнати резултати. Ние трябва да кажем какви резултати са постигнати, а резултатите са колко от украинците със специален статут са били социализирани в страната. ЕС е съвсем наясно - става въпрос и за Полша, Германия, Чехия, Франция - навсякъде казаха "ние не сме място за почивка, а места, където искаме да осигурим необходимите условия за труд". Затова в другите страни украинците са към бюрата по труда и не се получава такова разминаване дали някой е започнал работа и му е спряна помощта, а пък ползва хотел."

При ескалация на конфликта и нова вълна бежанци България може да подслони много хора, но действията на ниво държава трябва да се водят от правителството и Агенцията по бежанците, а не както до момента от Министерство на туризма, каза Драганов.

"Тази липса на организация е по-страшна от това колко хора ще влязат в страната... Туризмът по някакъв начин е жертва и изпълнител на нещо, което не му е работа."

Няма напрежение сред хотелиерите, но няма особен диалог между хотелиери и правителство по темата. По-малко от 5% от 24 хил. места за настаняване са обслужвали украински бежанци, така че не може да се говори, че тези хора са подобрили българския туризъм, каза Драганов.

Част от украинците са намерили сезонна заетост в туризма през лятото и това може да продължи и през зимния сезон, а бройката им може да бъде увеличена неимоверно, ако се задействат бюрата по труда.

Какви са очакванията за зимния сезон може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.